Tisztelt Látogatónk! A válasz csak előfizetőink számára érhető el!

Ha rendelkezik érvényes előfizetéssel, kérjük lépjen be felhasználói nevével és jelszavával, ellenkező esetben tájékozódjon kedvező előfizetési lehetőségeinkről!

Az alábbi cégcsoportnál többnyire magánszemélyek a tulajdonosok (Tulaj Férj, Tulaj Feleség, Tulaj Gyerek I, Tulaj Gyerek II). Egyik cégben sincs a magánszemélynek, vagy társaságnak 50%-nál több tulajdoni részesedése közvetlenül.
Az innovációs hozzájárulás kötelezettsége alól mentesülnek a kis- és középvállalkozásokról, fejlődésük támogatásáról szóló 2004. évi XXXIV. törvény (Kkv. tv.) 3. § (2) és (3) bekezdése szerint mikro- vagy kisvállalkozásnak minősülő gazdasági társaságok.
A bemutatott cégcsoportnál a vállalkozások külön-külön mikro- vagy kisvállalkozásnak minősülnek, de ha kapcsolódó fél minősítés miatt a társaságok adatait összesítve kell figyelembe venni, akkor előfordulhat – különösen a létszám miatt- hogy nem felelnek meg a mentesítés kritériumának.
Kérdésem: az alábbi tulajdonosi szerkezet, valamint tevékenység alapján mely cégek a kacsolódó felek, mely cégeknél keletkezik innovációs hozzájárulás fizetési kötelezettség? Amennyiben kapcsolódó felek, akkor milyen arányban kell az adatokat pl. létszám figyelembe venni?

A Kft
Tulaj Férj 50%
Tulaj Feleség 50%
„A” termék kisker.

B Kft
Tulaj Férj 50%
Tulaj Férj 50%
„A” termék kisker.

C Kft
Tulaj Férj 50%
Tulaj Feleség 50%
Admin. Szolg.

D Kft
Tulaj Férj 25%
Tulaj Feleség 25%
Tulaj Gyerek I 25%
Tulaj Gyerek II 25%
„A” termék fuvarozás

E Kft
Idegen Kft. 50%
B Kft. 50%
„A” termék nagyker, ügynöki