Tisztelt Látogatónk! A válasz csak előfizetőink számára érhető el!

Ha rendelkezik érvényes előfizetéssel, kérjük lépjen be felhasználói nevével és jelszavával, ellenkező esetben tájékozódjon kedvező előfizetési lehetőségeinkről!

Kisvállalati adó hatálya alá tartozó vállalkozó az iparűzési adó alapját a kisvállalati adójának 20%-kal növelt összegében is megállapíthatja (1990. évi törvény 39/B § (2)).

Ezek alapján egy kisvállalati adó hatálya alá tartozó vállalkozás a 2021. évben a 21KIVA nyomtatvány ELSZAMOLAS lapján 20. sorában szereplő adó alapját veheti figyelembe az iparűzési adó alapjának meghatározásakor?

Amennyiben a bevallás fenti lapjának 3. sorban (Személyi jellegű kifizetések) is adat van, de az adóévet megelőzően keletkezett elhatárolt vesztesége van (15. sor) és új beruházásokkal kapcsolatosan voltak adóévi kifizetései (16. sor), akkor könnyen előfordulhat az az eset, hogy a 20. sor 0 Ft-ot tartalmaz, így az iparűzési adóalapja is nulla?

Azért bizonytalanodtam el, mert néhány szakmai írásban az iparűzési adó alapjának a személyi jellegű kifizetések adóalaprész 120 %-át jelölték meg.