Tisztelt Látogatónk! A válasz csak előfizetőink számára érhető el!

Ha rendelkezik érvényes előfizetéssel, kérjük lépjen be felhasználói nevével és jelszavával, ellenkező esetben tájékozódjon kedvező előfizetési lehetőségeinkről!

0 hozzászólások

Társaságunk belső szabályzat alapján lakáscélú hitelt nyújt munkavállalói részére. A munkáltató által nyújtott hitel kamata nem éri el az SZJA törvény 72. § (1) bekezdésében meghatározott mértéket (jegybanki alapkamat 5 százalékponttal növelt értékét). A 72. § (4) f) pontja alapján a kamatkedvezményből származó  jövedelem megállapításánál nem kell figyelembe venni az olyan ügyletekből keletkező jövedelmet, ahol a folyósítás évét megelőző négy évben lakáscélú hitelként folyósított összegek a 10 millió forintot nem haladják meg ugyanazon magánszemélynek nyújtott hitel esetében, ha azt a munkáltató munkavállalójának nyújtotta. 

Kérdésem arra irányul, hogy amennyiben a hitel futamideje alatt a munkavállaló munkaviszonya megszűnik, keletkezhet-e adófizetési kötelezettsége a munkáltatónak kamatkedvezményből származó jövedelem jogcímen?

Ugyanis a 72. § (1) bekezdése alapján kifizető és magánszemély viszonylatára vonatkozóan kell vizsgálni a kamatkedvezményből származó jövedelemet, a (2) bekezdésben foglaltak alapján pedig a vizsgálatot adóévenként az adóév utolsó napjára kell elvégezni, vagy ha a követelés az adóévben megszűnik, akkor a megszűnés napján.

Ha a munkaviszony megszűnik, akkor megszűnik a munkáltató-munkavállalói jogviszony, amelyet a 72.§ (4) f) pontja kivételként határoz meg, és az évvégi kamatkedvezményből származó jövedelem vizsgálatánál, már kifizetői státusza lesz a volt munkáltatónak.

Vagy értelmezhető-e úgy a 72. § (4) f) pontja, hogy az abban meghatározott feltételt a hitelnyújtásakor kell vizsgálni, és  ha a hitel futamideje alatt ebben a jogviszonyban (munkáltató-munkavállaló) változás következik be, az nem befolyásolja a kivételes szabály alkalmazását, azaz a hitel teljes futamideje alatt figyelmen kívül lehet hagyni az ilyen jogcímen keletkező kamatkedvezményből származó jövedelmet?