Tisztelt Látogatónk! A válasz csak előfizetőink számára érhető el!

Ha rendelkezik érvényes előfizetéssel, kérjük lépjen be felhasználói nevével és jelszavával, ellenkező esetben tájékozódjon kedvező előfizetési lehetőségeinkről!

Petinek és Pistinek van több kft.-je, mindegyik kft.-ben Petinek 70%-os, Pistinek 30%-os tulajdoni hányada van. Az ügyvezető minden cégnél különböző ember. Így ezek a vállalkozások, kapcsolt vállalkozások!

Peti és Pisti szeretné megváltoztatni a helyzetet, szeretnék elérni, hogy ne legyenek ezek kapcsolt vállalkozások.

Két tanácsot kaptak az ügyben:
a) Be kell hozni a cégbe, még egy tulajdonost, hogy egyik tulajdonosnak se legyen 49%-nál nagyobb tulajdonrésze. Tehát ha mindegyik cégben megváltozik a tulajdonosi szerkezet a következőre, Peti 40%, Pisti 30 % és Kati 30% (mint új tulajdonos), akkor ezek a cégek már nem lesznek kapcsolt vállalkozások?

b) Nem kell új tulajdonos, elég ha a cégek szavazati arányán változtatnak, úgy hogy senkinek sem legyen nagyobb szavazati aránya 49%-nál. Lehetséges-e úgy változtatni a szavazati arányt (mondjuk az ügyvezetőnek adni szavazati százalékot), hogy a tulajdoni hányad nem változik? Ha igen, akkor ez megoldás-e arra, hogy ne legyenek a cégek kapcsolt vállalkozások?