Tisztelt Látogatónk! A válasz csak előfizetőink számára érhető el!

Ha rendelkezik érvényes előfizetéssel, kérjük lépjen be felhasználói nevével és jelszavával, ellenkező esetben tájékozódjon kedvező előfizetési lehetőségeinkről!

Évek óta nem tudom eldönteni, bejelentsem-e cégünket, mint kapcsolt vállalkozást. Ezzel a fogalommal valószínőleg azért van gondom, mert nem értem a célját, értelmét. Milyen plusz információhoz segíti a hatóságokat az, hogy ezt le kell jelenteni? Kollégáim, ahányan, annyiféleképpen értelmezik, az önök lapjában is sokféle, bonyolult kapcsolatot felölelő társaságokat, személyeket már bemutattak.
1. Mi a társasági adótörvény magyarázata?
2. A cégünkben, ami egy bt., férjem és én vagyunk tagok 50-50%-ban, egyikünk sem egyéni vállalkozó, más társaságban nem vagyunk tagok. Szerintem itt nincs mit kapcsolt vállalkozásnak hívni, mégha a házastársak aránya össze is adódik, hiszen egymásnak semmit nem számlázhatunk – még hetes adószámmal sem rendelkezünk.
3. Persze felvetődik a kérdés, hogy mi a helyzet akkor, ha a tagok szintén házastársak, és az egyik kiváltja a hetes adószámot, amellyel aztán a saját tulajdonú ingatlanát bérbe adja a társaságnak. Itt már beszélhetünk kapcsolt vállalkozásról: a társaság és a hetes adószámú magánszemély között?
4. Olyan alkalmazást is hallottam, hogy mivel férj és feleség a tag 50-50%-ban, a könyvelő nem engedte, hogy az a tag, aki a munkáltatói jogokat nem gyakorolja, munkaviszonyt létesítsen a kft-ben, vagyis ez által nem érvényesíthette az alkalmazotti kedvezményt, mint alakalmazottja a kft.-nek. Szerintem ez helytelen, hiszen bt. kültagja létesíthet munkaviszonyt a bt-vel, akkor a kft. azon tagjai is megtehetné, aki nem gyakorolja a munkáltatói jogokat és ez nem függhet a kapcsolt vállalkozási viszonytól.