Tisztelt Látogatónk! A válasz csak előfizetőink számára érhető el!

Ha rendelkezik érvényes előfizetéssel, kérjük lépjen be felhasználói nevével és jelszavával, ellenkező esetben tájékozódjon kedvező előfizetési lehetőségeinkről!

Egyik ügyfelünk (Dani) 2013. óta KATA egyéni vállalkozó, 2020.01.01 óta főállású KATA egyéni vállalkozó.

Most Dani Kft-t szeretne alapítani.

Pár opcióban gondolkodik, de nem igazán áll össze, hogy melyikben milyen adó és járulékfizetési kötelezettsége lenne:

  • Dani egyszemélyes Kft-ben tulajdonos lesz, és az ügyvezetést heti pár órában más megbízott ügyvezető látja el.

Ebben az esetben jól gondoljuk, hogy az egyszemélyes Kft tulajdonosa Dani a KATA vállalkozásában marad főállású EV? A Kft-ben a tulajdonosi szerepe miatt nem keletkezik adó és járulékfizetési kötelezettsége?

  • Az egyszemélyes Kft. -ben Dani tulajdonos és ügyvezető is lesz. Az ügyvezetői feladatát munkaviszonyban látja el heti 5 órában, ebben az esetben is a KATA lesz a főállása ahol továbbra is megfizeti az 50 000 Ft-ot, a Kft-ben meg a heti 5 órára kapott fizetése alapján a járulékokat? Tehát jól gondoluk hogy Dani főállású KATA EV marad?
  • Az egyszemélyes Kft-ben Dani tulajdonos és egyben ügyvezető is lesz. Az ügyvezetést megbízás keretében lája el, jól gondoljuk, hogy ebben az esetben társas vállalkozónak minősül és így ez lesz a főállása (minimálbér v. garantált bérminimum után fizeti a járulékot) a KATA vállalkozása viszont már másodállású lesz így ott 25 000 Ft-ot kell fizetnie.