Tisztelt Látogatónk! A válasz csak előfizetőink számára érhető el!

Ha rendelkezik érvényes előfizetéssel, kérjük lépjen be felhasználói nevével és jelszavával, ellenkező esetben tájékozódjon kedvező előfizetési lehetőségeinkről!

Egy kemping területe a földhivatali bejegyzés szerint sátorhely, az Önkormányzat a működési engedélyt kemping üzemeltetésére adta ki. A bérbeadó a ráépített ingatlanokkal bérbe adja üzemeltetésre. A ráépített ingatlanok bérbeadása – a bérbeadó 30. § (2) szerinti választása értelmében – áfa-köteles tevékenység. Miután a bérbeadásnál a földterület bérbeadását mint mellékszolgáltatást lehet tekinteni, a terület bérbeadása a felépítményekkel együtt 25%-os áfával számlázandó, vagy a felépítmény bérbeadása minősül mellékszolgáltatásnak, és akkor az egész áfa-mentes tevékenységként számlázandó.
Az üzemeltető számlázza a bérlők felé a földterületet a közös helyiségek használatával és az üzemeltetési díjjal növelten (őrzés, parkrendezés, gondnoki teendők stb.). Az üzemeltető által kibocsátott számlán kempinghasználat szerepel. Ez fenti esetben áfás? Vagy – amennyiben a számlán megbontva szerepel a földterület az ingatlanokkal és külön szerepel az üzemeltetés – abban az esetben a földterület bérlete közvetített szolgáltatásnak minősülne, amelyben az áfa-mérték megegyezne a bérbeadó által felszámított áfa mértékével, az üzemeltetési díj pedig 25%-os áfa-terhet viselne?