Tisztelt Látogatónk! A válasz csak előfizetőink számára érhető el!

Ha rendelkezik érvényes előfizetéssel, kérjük lépjen be felhasználói nevével és jelszavával, ellenkező esetben tájékozódjon kedvező előfizetési lehetőségeinkről!

Tisztelt Szakértő!

Dr. Kártyás Gábor 2014. 11. 20-án megjelent „Két jogviszony egy munkáltatóval?” című cikkével összefüggésben szeretnénk két kérdést feltenni:

1. A cikkben leírtak szerint az ugyanazon munkáltatóval párhuzamosan fennálló jogviszonyokat a jogok és kötelezettségek tekintetében külön kell figyelembe venni, vagyis a munkaidő és a pihenőidő mértékére vonatkozó törvényi rendelkezéseket is külön-külön kell elbírálni, nincs összeszámítási kötelezettség. Ez azonban akár azt is jelentheti, hogy a munkavállaló napi és heti pihenőideje az egyes jogviszonyokban nem biztosított. Például a munkavállaló a heti 40 óra munkaviszonya mellett a heti két pihenőnapján is 8-8 órában (más munkakörben) ugyanazon munkáltatónál részmunkaidőben dolgozik, így lényegében a heti 40 órás munkaviszonyában nem lesz biztosított a heti két pihenőnap (de még a heti legalább 40 óra egybefüggő pihenőidő sem). Kérdésünk, hogy bár nyilvánvalóan a munkáltató tud arról, hogy ugyanazon munkavállaló a hét minden napján részére (külön jogviszonyban ugyan és eltérő feladatokkal) munkát végez, nem sérül-e a munkavállaló pihenéshez való joga, ill. nem köti-e ebben a helyzetben is a munkáltatót az Mt. 97.§ (1) bekezdésében foglalt alapelv, miszerint a munkáltatónak a munkaidőt az egészséges és biztonságos munkavégzés követelményére figyelemmel kell beosztani.

2. A cikk szerint a jogszabály megkerülése miatt semmis az olyan szerződés, amely a munkaidő és pihenőidő szabályainak kijátszására irányul, például, ha azonos munkakörbe tartozó feladatok ellátásáról van szó a további jogviszonyban. Kérdésünk, hogy ez a rendeltetésellenes joggyakorlás megvalósul-e akkor is, ha az eredeti munkakörből egyetlen egy feladatot emelnek ki, amit olyan munkavégzési helyen kell ellátni, amelyre az eredeti munkaszerződés nem terjed ki.

Köszönettel: