Tisztelt Látogatónk! A válasz csak előfizetőink számára érhető el!

Ha rendelkezik érvényes előfizetéssel, kérjük lépjen be felhasználói nevével és jelszavával, ellenkező esetben tájékozódjon kedvező előfizetési lehetőségeinkről!

Egy Kft. tulajdonosai a társaság Zrt-vé történő átalakulását tervezik. Az átalakulás során a tulajdonosi összetételében változás nem történik, kedvezményezett átalakulás kerül megvalósításra (vagyon átértékelésére nem kerül sor). A társaság tárgyieszköz-állománya mind darabszámban, mind eszközértékben jelentős. Partnerei (mind szállító, mind vevő) szintén jelentősek.

Az átalakulás során egy új gazdasági társaság (Zrt.) jön létre, mint általános jogutód. A  jogutód társaság induló vagyontárgyai megegyeznek a jogelőd társaság (Kft.) záró vagyontárgyaival. Könyvelő, nyilvántartó rendszerünkben egy új gazdasági társaság (Zrt.) létrehozása a nyitó analítikák (különösen a több ezer darab tárgyieszköz értékcsökkenésének) migrációja jelentős munkával, és költséggel valósítható csak meg.

Helyes-e az eljárásunk abban az esetben, ha nyilvántartó (könyvelő) rendszerünkben egy évzáráskor is alkalmazott zárással lezárjuk az átalakulás napjával a Kft.-t (mely a végleges vagyonmérleg alapját képezi), majd nyitást követően ugyanabban a rendszerben folytatjuk a könyvelést (természetesen arra ügyelve, hogy a lekérdezések mind a múltra, mind a jelenre – jövőre – vonatkozóan a helyes cég-megnevezést alkalmazzon) ? Úgy gondoljuk, ezzel az eljárással jelentős munkát, kiadást takarítunk meg, és maradéktalanul megfelelünk a törvényi elvárásoknak. Jól gondoljuk?