Tisztelt Látogatónk! A válasz csak előfizetőink számára érhető el!

Ha rendelkezik érvényes előfizetéssel, kérjük lépjen be felhasználói nevével és jelszavával, ellenkező esetben tájékozódjon kedvező előfizetési lehetőségeinkről!

Társaságunk egyik munkavállalója saját gépjárművel nem rendelkezik. Az SZJA. tv. 3. § 11. pontja szerinti Kiküldetésre egyik barátja tulajdonában lévő gépjárművet szeretné használni.
Munkavállalónk barátjának a gépjármű használatáért nem fizet semmit.

Kérdésünk:
Megfelelünk-e (maradéktalanul) az SZJA-törvényben foglalt 7. § (1)/r.) pontban foglalt feltételeknek, ha a szívességi használatban lévő gépjárművel végrehajtott kiküldetésre a munkavállalónknak kizárólag az SZJA-törvény 3. sz. mell. II. 4. pontja szerinti gépjárműre vonatkozó kormányrendeletben meghatározott üzemanyag-fogyasztási norma, és a NAV által az adott időszakra közzétett üzemanyagár alapján adunk költségtérítést, és NEM kap egyebet.
A Kiküldetési rendelvényen kizárólag az adott gépjárműre vonatkozó üzemanyag-fogyasztási normával, a megtett km alapján elszámolt költségtérítés szerepel, tehát az SZJA-törvény 3. sz. mell. II. 6. pontban foglalt saját személygépkocsi használata esetén alkalmazható 15 Ft/km általános személygépkocsi-normaköltség alapján összeg nem kerül kifizetésre.
Keletkezik-e a munkavállalónknak, vagy barátjának, vagy társaságunkat fentiek szerinti (kizárólag fogyasztási norma alapján elszámolt összeg kifizetésével) kiküldetésre fizetett költségtérítés alapján bármilyen (szja, cégautóadó fizetési, bevallási) kötelezettsége?
Mi a helyzet akkor, ha a szivességi használatba kapott gépjárműre kiküldetési rendelvény alapján nemcsak a fogyasztási norma szerinti (üzemanyag) költségtérítést, hanem a 15 Ft/km általános személygépkocsi-normaköltséget is fizeti társaságunk?