Tisztelt Látogatónk! A válasz csak előfizetőink számára érhető el!

Ha rendelkezik érvényes előfizetéssel, kérjük lépjen be felhasználói nevével és jelszavával, ellenkező esetben tájékozódjon kedvező előfizetési lehetőségeinkről!

Tisztelt Válaszadó!

A közbeszerzések teljesítéséhez kapcsolódó kifizetéseket korábban az adózás rendjéről szóló 2003. évi XCII. törvény 36/A. §-a szabályozta. Ez nagyvonalakban arról szólt, hogy a teljes alvállalkozói láncra kiterjedően, mindenkinek kötelező volt adóigazolást bemutatnia a saját Megrendelője felé ahhoz, hogy kifizethessék számára a 200.000,- Ft-ot meghaladó összegű számláit.

2018-ban ez a törvény hatályát vesztette, ekkor az építési beruházásokról szóló 322/2015. Korm. Rendelet 32/B. §-a fogalmazott meg hasonló rendelkezést.

Azért csak hasonló, mert itt már nincs szó a teljes alvállalkozói láncra kiterjedő kötelezettségről, csak az „ajánlattevő és az igénybevett alvállalkozó” közöttiről.

A kérdésem az, hogy jól értelmezem-e, hogy az „elsőkörös” alvállalkozó által bevont további alvállalkozók már megkötés nélkül kifizethetők adóigazolás nélkül is (őket nem az ajánlattevő, hanem az elsőkörös alvállalkozó fizeti ki)?

Vagy létezik esetleg a korábbi megkötés az ő számukra is – ha nem is az említett rendeletben, akkor esetleg egy általam eddig nem ismert harmadik törvényben/rendeletben?

Válaszukat előre is köszönöm