Tisztelt Látogatónk! A válasz csak előfizetőink számára érhető el!

Ha rendelkezik érvényes előfizetéssel, kérjük lépjen be felhasználói nevével és jelszavával, ellenkező esetben tájékozódjon kedvező előfizetési lehetőségeinkről!

Önkormányzat által árverésen értékesített, az ingatlan nyilvántartásban lakóház, udvar elnevezéssel feltüntetett ingatlant 7/10 és 3/10 arányban vásárolta meg két gazdasági társaság. A szóban forgó Kft. nevére, az értékesített ingatlan vételárának 7/10 részéről állította ki az Önkormányzat a számlát adómentesen ( 86§. tevékenység egyéb sajátos jellegére hivatkozva).
Az ingatlan jelentős átalakításra, felújításra szorul, jelenlegi formájában nem hasznosítható. Az állagmegóvással kapcsolatos költségeket a szolgáltatók a tulajdoni hányaduk arányában számlázták.
Az épület még használható, kisebb hányada ideiglenesen üzlet céljára bérbeadásra került oly módon, hogy mindkét gazdasági társaság a bérleti díj, tulajdoni hányadának megfelelő összegét számlázta a bérlő felé. Mivel mindkét társaság ingatlan és lakóingatlan értékesítésre és bérbeadásra is ÁFA kötelezettséget választott, a bérleti díjakról a számlák 27 %-os ÁFA felszámításával kerültek kiállításra.

Kérdéseim:

1., Helyesen járt-e el a társaság a bérbeadás számlázása során, vagy a bérbeadási tevékenységre mindenképp be kellett volna jelentkezni, mint tulajdonostársi közösség és a tulajdonostársi közösség nevében kellett volna a bérleti díjról a számlákat kiállítani? Amennyiben tulajdonostársi közösségként be kellett volna jelentkezni, ez utólag (3-4 év) hogyan korrigálható?

2, A gazdasági társaságok úgy döntöttek, hogy a közös tulajdonukban lévő ingatlant értékesítik egy ÁFA alany Kft.-nek. Helyesen járnak el, ha a számlát, mindegyik gazdasági társaság, az eladási ár tulajdoni hányadának megfelelő összegéről, a fordított adózás szerint (mivel ingatlan értékesítésre adókötelezettséget választottak) állítja ki ?