Tisztelt Látogatónk! A válasz csak előfizetőink számára érhető el!

Ha rendelkezik érvényes előfizetéssel, kérjük lépjen be felhasználói nevével és jelszavával, ellenkező esetben tájékozódjon kedvező előfizetési lehetőségeinkről!

Tisztelt Cím!

Közösségen belüli termékbeszerzéshez kapcsolódó áfa levonhatóságával kapcsolatban szeretnék segítséget kérni.

Magyarországi székhelyű társaságunk terméket szerzett be a Közösség más tagállamából. A termék a raktárunkba bevételezésre került. 

A beszerzésről szóló számla csak a teljesítést követően több hónappal később érkezett be Társaságunkhoz. Az áru után az adómegállapítás nem történt meg, így erre tekintettel önellenőrzést kívánunk benyújtani.

Jelen esetben az Áfa tv. 63. §-a alapján kell a fizetendő adót megállapítani, így a 2019. október havi bevallást kell önellenőrizni.

Kérdésem, hogy a megállapított adó mikor helyezhető levonásba? Abban az időszakban, amelyikben a számla társaságunkhoz beérkezett, ezáltal időben több hónap eltérés lesz a fizetendő és levonható adó megállapításában vagy tekintettel arra, hogy az önellenőrzés benyújtásakor személyes rendelkezésünkre áll a szabályos számla, a 2019. október havi bevallás önellenőrzésekor már beállítható a levonható adó is a fizetendő adó megállapítása mellett?

Válaszát várom és előre is köszönöm!

Tisztelettel:

Parádi Róbert