Tisztelt Látogatónk! A válasz csak előfizetőink számára érhető el!

Ha rendelkezik érvényes előfizetéssel, kérjük lépjen be felhasználói nevével és jelszavával, ellenkező esetben tájékozódjon kedvező előfizetési lehetőségeinkről!

Társaságunk német tulajdonú vállalat. Termékeink 85%-át az anyavállalatunknak értékesítjük, és Németországba adómentes közösségi értékesítés címén kiszállítjuk. Partnereink és mi is közösségi adószámmal rendelkező adóalanyok vagyunk. Termékeink nem tárgyi adómentesek, áfa-körbe tartozunk.
Bizonyos megrendeléseit a német vevőnk úgy kéri, hogy a szállítási cím EU-n kívüli ország, például Románia. Tehát a vevő, akivel kapcsolatban állunk, akinek a számlát kiállítjuk németországi illetőségű. A szállítási cím Románia, hiszen logikátlan lenne Németországba, majd újra Magyarországon keresztül Romániába szállítani. Ez az értékesítés közösségi értékesítésnek minősül-e (hiszen a termék nem lép másik tagállamba), vagy export értékesítésnek számít? Jelenleg exportként számlázzuk, vámolunk a mi számlánkon szereplő összegekkel, de a román vevőnél probléma akad a bevámolásnál, hiszen az ő partnere nem mi vagyunk, hanem a német cég, aki természetesen más összeget kér az áruért. A fuvarokat mi szervezzük, magyar vagy román fuvarozókkal, a fuvardíjat mi fizetjük, majd továbbszámlázzuk a német partnernek. Az értékesítés nem vevői készletről történik, konkrét megrendelések elkészülte után szállítunk a megfelelő címre.