Tisztelt Látogatónk! A válasz csak előfizetőink számára érhető el!

Ha rendelkezik érvényes előfizetéssel, kérjük lépjen be felhasználói nevével és jelszavával, ellenkező esetben tájékozódjon kedvező előfizetési lehetőségeinkről!

Közösségi termékbeszerzés és szolgáltatás igénybevétellel kapcsolatban kérném szépen a segítségüket!

Havi ÁFA-bevalló nagykereskedő ügyfelem német partnere 2022.3.31.-i dátummal állította ki termékértékesítésről szóló számláját, amit a partnerem 2022.4.22.-én kapott meg. A leszámlázott áru még gyártásban van, júniusban lesz elhozható. Kérdésem, hogy ezt a beszerzést melyik havi ÁFA bevallásban kell elszámolni? Az ÁFA tv.63.§ (1) bekezdése szerint a számla kelte az irányadó, tehát önrevízióval márciusra? Ezen paragrafus második része (.., de legkésőbb a teljesítést követő hónap 15. napján kell megállapítani.) csak abban az esetben alkalmazandó, ha a vevő egyáltalán nem kap számlát az eladótól, és ebben az esetben a fizetendő ÁFA-t kell bevallania a tényleges teljesítést követő hó 15. napjával, levonási lehetősége viszont mindaddig nem lesz, amíg a számlát meg nem kapja?

A mások kérdésem az ÁFA tv. 37.§ (1) bekezdése alá eső szolgáltatás-igénybevételre vonatkozik. Időszakos elszámolású szolgálatásról (konténer-bérlés) szóló Ft-ban kiállított számlán az ausztriai szállító megadja a teljesítési dátumot is, ami a számla esedékességével egyenlő, és ami gyakorlatilag megegyezik a magyar ÁFA tv. 58.§-a szerinti teljesítési dátummal. Ezen számlákat az esedékességet magában foglaló hónapra kell bevallani? Amennyiben a számla EURO-ban van kiállítva, a számla kelte szerinti árfolyamon vagy a tényleges teljesítés napján (ami értelmezésem szerint az időszak utolsó napja) kell forintosítani? Ebben az esetben az ÁFA teljesítési dátumának eldöntéséhez melyik dátum a mérvadó?