Tisztelt Látogatónk! A válasz csak előfizetőink számára érhető el!

Ha rendelkezik érvényes előfizetéssel, kérjük lépjen be felhasználói nevével és jelszavával, ellenkező esetben tájékozódjon kedvező előfizetési lehetőségeinkről!

Ügyfelem az áfa tv. értelmében kereskedelmi szálláshely-szolgáltatást adószámos magánszemélyként nyújt belföldön. Tevékenysége végzéséhez alanyi adómentességet választott.

Az első kérdésem az lenne, hogy az általa végzett tevékenység teljesítési időpontját az áfa tv. 55. § (1) bekezdés szerint vagy az 58. § alapján kell meghatározni?

Előbbi álláspontot az Adókódex 2020/10 szám 1.1.4. pontja támasztja alá (szállodai szolgáltatás volt a példa), míg utóbbit az Adószaklap 2020/8-9 Általános forgalmi adó pontja.

A másik kérdésem arra irányul, hogy ügyfelem alanyi adómentes adóalanyként nem váltott ki közösségi adószámot, de szálláshelyet a booking.com oldalon hirdette. Tehát közösségi adóalanytól vett igénybe szolgáltatást. Az online felület (booking.com) más tagállami közösségi adószámon állított ki a magánszemély részére számlát, mely számlán nem tüntette fel a vevő adószámát (még a magyart se, mivel azt nem lehetett rögzíteni a honlapon), viszont hozzáadottértékadót sem, jelezte a számlán, hogy fordított adózás hatálya alatt áll az ügylet.

Akkor járunk-e el helyesen, ha a közösségi adószám pótlását követően önellenőrzés keretében pótlólag megfizetjük a közösségi szolgáltatás igénybevételére jutó fizetendő adót és benyújtjuk az összesítő nyilatkozatot vagy mivel a partner is mulasztott, hiszen nem győződött meg arról, hogy más tagállamban letelepedett adófizetésre kötelezett adóalanynak nyújt-e szolgáltatást (Héa vhr. 4. szakasz 1. alszakasz 18. cikk), ezért az adófizetés tőle követelhető?