Közüzemi díjak továbbszámlázása


Tisztelt Látogatónk! A válasz csak előfizetőink számára érhető el!

Ha rendelkezik érvényes előfizetéssel, kérjük lépjen be felhasználói nevével és jelszavával, ellenkező esetben tájékozódjon kedvező előfizetési lehetőségeinkről!

Az Áfa tv. 2016.01.01-től hatályos szabálya szerint hogyan alakulnak a bérbeadó cég által a bérlőknek továbbszámlázott közüzemi költségek számlájának a teljesítési időpontja.
Az ingatlan bérbeadó cég a közüzemi díjakat úgy számlázza tovább, hogy egy részét mérőállás alapján (a villanyra van külön mérőóra), de a gázt azt légköbméter alapján a tényleges bejövő gáz számlát továbbszámlázva a bérlők felé. A villanyt és a gázt is, akkor számlázzuk tovább, ha megérkezett a közüzemi szolgáltatótól a számla, mert ugyanazon az áron történik a tovább számlázás. Ezért előfordul, hogy a 2016.02.havi villany például csak 2016.04.01-én kerül továbbszámlázásra.
A bérlőknek kiállított rezsi számlában van egyszer villany, ami a hó végével van leolvasva, de a gáz az a bejövő számla alapján van és az nem a hó végével van, mivel a gázművek úgy küldi a számlát, hogy hó 20-tól következő hó 15-ig. Ha megérkezett a gáz számla, akkor az előző havi villany fogyasztással együtt egy számlában továbbszámlázva, tehát a számlában több tétel van, amelyek különböző időszakra vonatkoznak és a gáz számlában még alapdíj is van, ami a következő hónapra vonatkozik. Ilyen esetben melyik dátumot kell a teljesítés dátumának tekinteni, mert többféle a villany és a gáz is másik időszakra vonatkozik és a gázban még van következő havi alapdíj is, mert a gázművek úgy állítja ki a számlát?
Itt az alábbiak szerint történik a számla kiállítása:
1. számla a bérleti díj pl. 2016.04.hónapra
Számla kelte: 2016.04.01.
Fizetési határidő: 2016.04.15.
Áfa teljesítés időpontja: 2016.04.01. (mert megelőzi a számla kelte és a fizetési határidő is a 2016.04.30-at).
2. számla a továbbszámlázott rezsiről (2016.02.havi villany és gáz 2016.02.15-2016.03.10-ig és gáz alapdíj 2016.04.hó)
Számla kelte: 2016.04.01.
Fizetési határidő: 2016.04.15.
Áfa teljesítés dátuma: ??????????

Mi van ebben az esetben, ha bár időszakra történő elszámolás van, mert a rezsik időszakra vonatkoznak, de nem pont ugyanarra vonatkozik az összes szolgáltatás egy számlában, mert 2016.04.hónapban a 2016.03.hónapban beérkezett rezsi kerül továbbszámlázásra, de mivel nem mindegyik közmű szolgáltató ugyanarra az időszakra állítja ki a számlát, de mi a bérlők felé havonta csak egy rezsi számlát állítunk ki, amelyben benne van az összes (víz, villany, gáz) mindegyiknek feltüntetve, hogy melyik időszakra vonatkozik.
Mi a rezsit nem fajtánént külön számlán állítjuk ki, hanem egy számlán az összes addig hozzánk beérkezett rezsit függetlenül attól, hogy azok nem pontosan ugyanarra az elszámolási időszakra vonatkoznak.

Tisztelt Látogatónk! A válasz csak előfizetőink számára érhető el!

Ha rendelkezik érvényes előfizetéssel, kérjük lépjen be felhasználói nevével és jelszavával, ellenkező esetben tájékozódjon kedvező előfizetési lehetőségeinkről!

Két egyéni vállalkozó azonos tevékenységi kört végez, magánrendeléshez lakást bérel. A bérbeadó 50-50%-ban adja a számlát mindkét vállalkozásnak. A bérleti szerződés tartalmazza, hogy az egyik vállalkozó nevére kell átíratni a közüzemi számlákat (gáz, áram, telefon, közös ktg., mely víz- és csatornadíjat tartalmaz). Ezen vállalkozó a pénztárkönyv „közvetített szolgáltatások értéke” oszlopába könyveli a számlák értékét, majd a közüzemi számlák 50%-át továbbszámlázza a másik vállalkozónak. Helyes-e ez az eljárás?