Tisztelt Látogatónk! A válasz csak előfizetőink számára érhető el!

Ha rendelkezik érvényes előfizetéssel, kérjük lépjen be felhasználói nevével és jelszavával, ellenkező esetben tájékozódjon kedvező előfizetési lehetőségeinkről!

Kérdéseink kriptovaluták tőzsdei kereskedésének céges formában történő adózásával kapcsolatos. Ha jól tudjuk, akkor kriptovaluták kezelésével külön sem a számviteli törvény, sem a társasági adó törvény nem foglalkozik, vagyis az interneten elérhető NAV állásfoglalások és különböző cikkek alapján (pl.: https://cryptofalka.hu/arfolyam-elemzes/bitcoin-kriptovaluta-adozas-2021/) az alábbiakat szűrtük le:

  • A kriptovaluta ügyleteket követelésként kell kezelni
  • Nyilvántartást kell vezetni az egyes kriptovalutákról, amely tartalmazza a „fajtáját”, mennyiségét, beszerzés időpontját, valamint szerzéskori értékét
  • Ügyletek során nyereség vagy veszteség keletkezik

A kérdéseink a következők:

  • Látnak-e Önök problémát azzal kapcsolatban, ha egy Magyarországi Kft. főtevékenységként kriptovaluta kereskedéssel foglalkozzon?
  • Van-e annak törvényi akadálya, hogy céges formában a gazdasági társaság akár napi 10.000 tranzakciót elvégezzen?
  • Lehetséges kriptovaluta apportálása a cégbe? Ha igen milyen értéken történik az apportálás? Beszerzéskori, vagy aktuális piaci árfolyam melletti értéken?
  • Amennyiben a kriptovaluta tőzsdei kereskedést céges formában végzi valóban van lehetőség az ügyleteken elszenvedett veszteség elszámolására?

 Tudomásunk szerint magánszemélyek egyéb jövedelemként kötelesek adózni a kriptovaluta ügyleteikből származó jövedelmük után, és adózásuk során adóalapjukba a nyereséges ügyletek eredménye kerül, amellyel szembe a veszteséges ügyleteiket nem tudják beállítani, vagyis a céges formában történő adózás jelentősen előnyösebbnek tűnik számunkra.

Jól gondoljuk?