Tisztelt Látogatónk! A válasz csak előfizetőink számára érhető el!

Ha rendelkezik érvényes előfizetéssel, kérjük lépjen be felhasználói nevével és jelszavával, ellenkező esetben tájékozódjon kedvező előfizetési lehetőségeinkről!

Vállalkozásunk versenyek szervezésével foglalkozik. Legutóbb egy nemzetközi versenyt rendeztünk, ahol a versenykiírás szerint a díjakat készpénzben kifizettük. A helyezettek között zömmel külföldi állampolgárok voltak. Egy részük EU tagállam állampolgára (német és cseh), a többiek nem EU tagállamból (román, ukrán és orosz) valók. Az említett versenyzőknek Magyarországon nincs biztosítási jogviszonyuk és adókártyával vagy adószámmal sem rendelkeznek, mert csak néhány hétig tartózkodnak itt.
A versenyrendezőség által lebonyolított egyhetes verseny díjazásával összefüggésben az alábbi kérdések merültek fel:
1. Milyen lehetőség a díjak kifizetésére (a versenyzők külföldi magánszemélyek)?
2. A külföldi állampolgárok esetén ezt befolyásolják-e az egyes államok között létrejött kettős adóztatás elkerülésével kapcsolatos egyezmények?
3. A kifizetéshez milyen tartalmú igazolást kell kiállítani? Elég a versenyző személyi adatainak és útlevélszámának feltüntetése, a bruttó és a kifizetett összeg, valamint a levont szja? A pénzdíjaknál (nem kisösszegű kifizetés: 10.000-200.000 Ft, a helyezésektől függően) milyen adó-, tb- és egészségügyi hozzájárulási kötelezettség merül fel?