Tisztelt Látogatónk! A válasz csak előfizetőink számára érhető el!

Ha rendelkezik érvényes előfizetéssel, kérjük lépjen be felhasználói nevével és jelszavával, ellenkező esetben tájékozódjon kedvező előfizetési lehetőségeinkről!

Ügyfelünk egy németországi telephellyel rendelkező magyarországi Kft., amely belföldi lakóhellyel rendelkező munkavállalókat alkalmaz kizárólag Németországban történő (183 napot meghaladóan) villanyszerelési munkavégzésre. Munkaszerződései alapján munkavégzés helyének Németország, munkabérként pedig fix összegű Ft-ban megállapított bér, valamint EUR-ban megállapított – szerződésekben változó megnevezéssel (költségtérítés, órabér) szerepeltetett – jövedelem került meghatározásra. A munkavállalók Magyarországon biztosítottak (rendelkeznek A1-es igazolással).
A munkavállalók havi jövedelme két országban került számfejtésre:
– a Kft. a magyar Ft-ban megállapított havi fix bérből Magyarországon hatályos törvények szerinti járulékokat számfejtette és meg is fizette (személyi jövedelemadó, társadalombiztosítási járulékok, szociális hozzájárulási adó),
– EUR-ban meghatározott órabér alapján számított havi jövedelemből Németországban csak a Németországban hatályos törvények szerinti jövedelemadó került levonásra.

Társadalombiztosítás járulékok és szociális hozzájárulási adó kérdéskörben:
A biztosítási kötelezettség kérdése tekintetében jól értelmezzük-e, hogy amennyiben adott magánszemély egy munkáltató javára végez munkát más tagállamban, és a lakóhelye szerinti tagállamban végzett tevékenysége nem jelentős, a biztosítási kötelezettség a munkáltató székhelye szerinti államban áll fenn. Biztosítás tekintetében így a munkavállalók esetünkben is a magyar szabályok alá tartoznak, a számukra kifizetett jövedelem egészére(attól függetlenül, hogy melyik ország szabályai szerint került adóztatásra) a magyar jogszabályok vonatkoznak. Egyéb járulékokat (Nyugdbizt., Egbizt., munkaerőp.j. és Szochó) tekintve köteles a Kft. járulékot fizetni szintén a munkavállaló teljes jövedelme után (Ft-ban megállapított fix havibér és EUR-ban megállapított órabér után).
A fenti kérdés 09.28-án beküldésre került, melyre másnap választ is kaptunk, azonban az Szja-n kívüli adónemek tekintetében további részletesebb tájékoztatást várnánk.
Előre is köszönjük!