Tisztelt Látogatónk! A válasz csak előfizetőink számára érhető el!

Ha rendelkezik érvényes előfizetéssel, kérjük lépjen be felhasználói nevével és jelszavával, ellenkező esetben tájékozódjon kedvező előfizetési lehetőségeinkről!

Cégünk fő tevékenysége: erősáramú villanyszerelés.
Alvállalkozói szerződést kötöttünk egy ausztriai illetőségű céggel, mely Magyarországon végez tevékenységet. Szerződésben és munkavégzésben az osztrák cég a fővállalkozó, cégünk alvállalkozó.
Az osztrák cég uniós adószámmal és magyar adószámmal rendelkezik. Az adószámának vége 51-es.
Tudomásunk szerint Magyarországon telephelye, székhelye a cégnek nincsen.
Szerződés szerinti munkánk: egyrészt üzemépülethez kapcsolódó nem építési engedély köteles építési és korszerűsítési tevékenység, másrészt gépek és gépekhez kapcsolódó, az épület részét nem képező erősáramú rendszerek korszerűsítése.
Szerződésünk szerint jogosultak vagyunk az osztrák részére részszámlák kibocsátására. Az első részszámla tartalmazza az épülethez köthető munkákat és tartalmaz gépekhez köthető munkákat. A további részszámlák nem tartalmaznak az épülethez köthető munkákat, csak a gépek berendezések
korszerűsítési munkálatait.

Kérdéseim a következők lennének:
1. Ellenőrizhető-e valahogy, hogy az osztrák cég rendelkezik-e Magyarországon telephellyel. A NAV ÁFA alany adatbázis szerint: „Jelen adózóról nem jeleníthető meg a telephely információk.” Továbbá az adószáma vége 51. Ez jelenti-e, hogy nincs magyarországi telephelye. A számlázáshoz szükséges-e nyilatkozatot vagy más dokumentációt erről beszereznünk.
2. Úgy gondolom, hogy, mivel az osztrák cégnek Magyarországon nincs telephelye, székhelye, az ÁFA törvény 37 §. (1.) bekezdés vonatkozik, tekintettel a különös szabályokra. Attól függetlenül, hogy van magyarországi adószáma. Érdeklődnék, hogy ez így helyes-e.
3. Az üzemépület korszerűsítésével kapcsolatos nem építési engedély köteles munkák ingatlanhoz közvetlenül kapcsolódó szolgáltatások nyújtásának minősül-e.
4. Az ÁFA törvény szempontjából a szerződést egynek szükséges tekinteni, vagy minősíthető részszámlánként. Tehát a nem az épülethez kapcsolódó , hanem a gépekkel kapcsolatos munkák esetén lehetséges-e az ÁFA törvény 37 § alapján 0 % ÁFÁ-val számlát kiállítani, vagy ha a szerződésben ingatlannal kapcsolatos tevékenységet tartalmaz, akkor a szerződés minden részszámlájában fel kell számítani (esetünkben 27 %.) ÁFÁT?
5. A szerződés szerint az első részszámla tartalmazza az épülettel kapcsolatos munkákat, továbbá tartalmaz nem az épülettel kapcsolatos munkák elszámolását is.
Ilyen esetben szükséges-e megbontani a számlát épülettel kapcsolatos és nem épülettel kapcsolatos munkákra, vagy ha a számla/részszámla tartalmaz ingatlannal kapcsolatos szolgáltatást, akkor fel kell számítani a vonatkozó ÁFA kulcs szerinti ÁFÁ-t.