Tisztelt Látogatónk! A válasz csak előfizetőink számára érhető el!

Ha rendelkezik érvényes előfizetéssel, kérjük lépjen be felhasználói nevével és jelszavával, ellenkező esetben tájékozódjon kedvező előfizetési lehetőségeinkről!

Tisztelt kérdező!

„Levonható áfa utólagos módosítás ingatlan esetén” tárgyú levelére adott válaszommal kapcsolatban megállapítottam, hogy a válaszom helytelen. A válaszadásnál nem vettem figyelembe az Áfa törvény 269. §- át, mely az átmeneti időszak áfa kötelezettségét rendezi.

2008. január 1-től az Áfa törvény 135. § (1) bekezdés b) pontja értelmében az ingatlanok tekintetében a figyelési időszak 120 hónapról 240 hónapra változott. A már megkezdett figyelések 120 hónapos időtartama nem változott 240 hónapra, ha az adóalany 2008. február 15-ig arra vonatkozó nyilatkozatot nem tett az adóhatóságnak, hogy ő a már megkezdett figyelések tekintetében a 240 hónapot kívánja irányadónak tekinteni. Ez azt jelenti, hogy a 2008. január 1-jét megelőzően megkezdett ingatlan figyelések tekintetében a 120 hónap az irányadó, kivéve, ha az adóalany 2008. február 15-ig nyilatkozott, hogy a 2008. január 1-jét megelőzően megkezdett ingatlan figyelések során a 240 hónapot kívánja figyelembe venni.

Amennyiben ilyen nyilatkozatot nem tettek a NAV felé, akkor az ingatlan értékesítésekor áfa fizetési kötelezettség nem keletkezik, mert az ingatlan hasznosításának figyelési időszaka nem 20 év, hanem csak 10 év. Tévedésemért szíves elnézését kérem.

Tisztelettel:

Dr. Cserteg Rita