Tisztelt Látogatónk! A válasz csak előfizetőink számára érhető el!

Ha rendelkezik érvényes előfizetéssel, kérjük lépjen be felhasználói nevével és jelszavával, ellenkező esetben tájékozódjon kedvező előfizetési lehetőségeinkről!

Társaságunknál új ügyfélként jelentkezett egy romániai székhelyű vállalkozás magyarországi fióktelepe, amely Magyarországon adószámmal rendelkező bejegyzett adóalany, főtevékenysége építőipar. Azzal a kéréssel fordultak hozzánk, hogy a 2003. évet is könyveljük újra az aktuális 2004. évvel párhuzamosan. A cég kizárólag román állampolgárságú munkavállalókat alkalmaz, akik Romániában más egyéb munkaviszonnyal nem rendelkeznek. Az építkezés időtartamára jönnek Magyarországra vízummal és munkavállalási engedéllyel, és a fióktelep által biztosított munkásszálláson laknak. TAJ-számot a vállalkozás nem igényel a részükre, csak adóazonosító számot, az szja miatt.
Hogyan kell részükre a munkabért helyesen számfejteni? Milyen járulékokat kell a bruttó bérükből levonni, illetve a vállalkozás milyen közterheket köteles utánuk fizetni? Kérem mind 2003-ra, mind 2004-re vonatkozóan szíveskedjenek a kérdésben útmutatást adni.

A bizonytalanságot az okozza, hogy több helyről érdeklődtünk a témában, de kielégítő és teljes körű választ sehonnan nem kaptunk. Egyes vélemények szerint nem kell a románokat itthon bejelenteni, csak SZJA-t kell tőlük voni. Mások szerint ugyanúgy kell velük eljárni, mint a magyar munkavállalókkal. Mi az igazság, és hogyan változott a szabályozás 2003-ról 2004-re, illetve az EU-csatlakozás időpontjától.