Tisztelt Látogatónk! A válasz csak előfizetőink számára érhető el!

Ha rendelkezik érvényes előfizetéssel, kérjük lépjen be felhasználói nevével és jelszavával, ellenkező esetben tájékozódjon kedvező előfizetési lehetőségeinkről!

A nagybeszállítók és ügyfelünk között megállapodás születik minden évben, ahol az előző évi teljesítések alapján („budget”) rögzítésre kerül, hogy a nagybeszállítók milyen mértékben járulnak hozzá olyan költségekhez, mint Magyarországon, illetve külföldön felmerült
– kiállítás,
– szakkereskedelmi találkozó lebonyolítása, részvételi díj,
– árlista készítése,
– nyomdai anyagok, prospektusok, katalógusok összeállítása, stb.
A felmerült költségeket miként lehet a külföldire ráterhelni, hogy az áfa- törvény előírásait ne sértsük?
1. Ügyfelünk eddig számlát bocsátott ki a szolgáltatásokról hozzájárulás címén, de úgy ítéljük meg, hogy a hozzájárulás nem termék-, illetve szolgáltatáskategória, ennélfogva számlát kibocsátani erről nem lehet. Pénzügyi levél alapján lehetőség van a külfölditől a kiadások fedezetéhez hozzájutnunk? A külföldi egyebekben sem megállapodást, sem szerződést nem kíván ügyfelünkkel kötni.
2. Kezelhetjük-e közvetített szolgáltatásként a költségek kiterhelését? Ekkor a számlában az áfa-törvény előírásai szerint a bejövő számlák áfa-tartalmával számláznánk tovább a kimenő számlában szereplő tételeket, de ugyanakkor vétenénk a közvetített szolgáltatások fogalma ellen, mely szerint szerződést kell kötnie megrendelőnek és közvetítőnek a szolgáltatás nyújtására, de velünk a megrendelő külföldi partner nem kíván szerződéses kapcsolatba lépni. Jól gondoljuk egyáltalán, hogy külföldi részére továbbszámlázott szolgáltatást áfásan kell továbbszámlázni?
3. Kibocsáthatunk-e számlát úgy, hogy a szolgáltatást nem magunk nyújtottuk, tehát saját teljesítmény nincs, hiszen minden fent említett szolgáltatást részünkre is nyújtanak, mi azok költségeit csak továbbhárítanánk a külföldire? Ekkor mi az SZJ szám és mi az áfa-kulcs?