Tisztelt Látogatónk! A válasz csak előfizetőink számára érhető el!

Ha rendelkezik érvényes előfizetéssel, kérjük lépjen be felhasználói nevével és jelszavával, ellenkező esetben tájékozódjon kedvező előfizetési lehetőségeinkről!

0 hozzászólások

Tisztelt Szakértő!

Hány napra kell havibéres munkavállalónak 2019. évi decemberére bért számfejteni, ha a munkaviszony létesítése december 9-én történt?

Véleményem szerint 16 napra, mert a havi alapbér meghatározott időszakra járó részének a számításánál a havi alapbérnek a hónapban irányadó általános munkarend szerinti egy órára eső összegét órát kell az adott időszakra eső általános munkarend szerinti tejesítendő órákkal (munka törvénykönyve 136§(3)).

Az általános munkarend a tv. szerint heti öt nap, hétfőtől péntekig. Mivel nem írja, hogy ebbe a munkaszüneti napok na tartoznának bele, ezért ebbe ezek is beletartoznak. Csak ezeken a munkaszüneti napokon nem kell munkát végezni.

Nagyon sok helyen olyan értelmezések jelentek meg, hogy a havi bért a ledolgozandó órákkal kell osztani és szorozni a ledolgozott órákkal. Sőt, még az NGM 22831/2/2012 számú állásfoglalása is azt írja, hogy az “általános munkarend szerinti munkananapok” számával kell osztani a havibért és nem az általános munkarend szerinti napokról ír. https://www.progen.hu/nm/help/b1_nmg_22831_22012.htm

Véleményem szerint 16 napra, mert a havi alapbér meghatározott időszakra járó részének a számításánál a havi alapbérnek a hónapban irányadó általános munkarend szerinti egy órára eső összegét kell az adott időszakra eső általános munkarend szerinti teljesítendő órákkal szorozni. (munka törvénykönyve 136§(3)).

Kérem szíves jogszabályi hivatkozásokkal levezetett állásfoglalását a fentiekkel kapcsolatban.