Tisztelt Látogatónk! A válasz csak előfizetőink számára érhető el!

Ha rendelkezik érvényes előfizetéssel, kérjük lépjen be felhasználói nevével és jelszavával, ellenkező esetben tájékozódjon kedvező előfizetési lehetőségeinkről!

Tisztelt Szakértő!

Hány napra kell havibéres munkavállalónak 2019. évi decemberére bért számfejteni, ha a munkaviszony létesítése december 9-én történt?

Véleményem szerint 16 napra, mert a havi alapbér meghatározott időszakra járó részének a számításánál a havi alapbérnek a hónapban irányadó általános munkarend szerinti egy órára eső összegét órát kell az adott időszakra eső általános munkarend szerinti tejesítendő órákkal (munka törvénykönyve 136§(3)).

Az általános munkarend a tv. szerint heti öt nap, hétfőtől péntekig. Mivel nem írja, hogy ebbe a munkaszüneti napok na tartoznának bele, ezért ebbe ezek is beletartoznak. Csak ezeken a munkaszüneti napokon nem kell munkát végezni.

Nagyon sok helyen olyan értelmezések jelentek meg, hogy a havi bért a ledolgozandó órákkal kell osztani és szorozni a ledolgozott órákkal. Sőt, még az NGM 22831/2/2012 számú állásfoglalása is azt írja, hogy az „általános munkarend szerinti munkananapok” számával kell osztani a havibért és nem az általános munkarend szerinti napokról ír. https://www.progen.hu/nm/help/b1_nmg_22831_22012.htm

Véleményem szerint 16 napra, mert a havi alapbér meghatározott időszakra járó részének a számításánál a havi alapbérnek a hónapban irányadó általános munkarend szerinti egy órára eső összegét kell az adott időszakra eső általános munkarend szerinti teljesítendő órákkal szorozni. (munka törvénykönyve 136§(3)).

Kérem szíves jogszabályi hivatkozásokkal levezetett állásfoglalását a fentiekkel kapcsolatban.