Tisztelt Látogatónk! A válasz csak előfizetőink számára érhető el!

Ha rendelkezik érvényes előfizetéssel, kérjük lépjen be felhasználói nevével és jelszavával, ellenkező esetben tájékozódjon kedvező előfizetési lehetőségeinkről!

Egy kft. szivattyúk és ehhez kapcsolódó gépek és alkatrészeinek forgalmazásával foglalkozik. Éves nettó árbevétele 60 MFt.
Foglalkoztatáspolitikai támogatás címén (a Munkaügyi Központtól) 400 EFt összegű támogatásban részesül. A nettó 60 MFt-os árbevételhez nettó 40 MFt költség, ráfordítás tartozik + 10 MFt értékű levonható áfa kapcsolódik.
2004-ben a társaság 16 MFt + 4 MFt, összesen 20 MFt-ért irodát vásárol.
Az irodát kizárólag áfa-alapot is jelentő tevékenységéhez használja. (Teljes – tevékenysége áfa-alapot képez, mind a bevételeknél, mind a kiadásoknál.)
A 400 EFt foglalkoztatáspolitikai támogatáson túl semmiféle támogatásban nem részesül.)
Kérdéseink:
– Az esettanulmányban említett irodát kizárólag áfa-köteles tevékenységéhez hasznosítja. Be kell-e vonni az arányosításba a már hivatkozott irodaház bruttó értékét?
– A havi bevallóknak havonta végre kell-e hajtaniuk az arányosítást év közben, vagy pedig 2004. évben elégséges-e az utolsó adóbevallási időszakban (december)?
– Hogyan és kitől igényelhető az Áfa tv. 38. § (6) bek. szerinti „államháztartási támogatás folyósítása miatt le nem vonható előzetesen felszámított adó ellentételezésére nyújtott további államháztartási támogatás.”
(Számításaink szerint – ha az arányosításba az irodaházat is bevonjuk – a vissza nem igényelhető áfa 288 EFt lenne. Ezzel áll szemben a 400 EFt-os támogatás!)
Amennyiben kérdéseink kiegészítésre szorulnak, kérem, hogy arról tájékoztassanak a pontosítás elvégzése érdekében. A fentiekre vonatkozó álláspontjukról mielőbbi szíves tájékoztatásukat kérem.