Tisztelt Látogatónk! A válasz csak előfizetőink számára érhető el!

Ha rendelkezik érvényes előfizetéssel, kérjük lépjen be felhasználói nevével és jelszavával, ellenkező esetben tájékozódjon kedvező előfizetési lehetőségeinkről!

Társaságunk 2015. évre vonatkozóan nem jelentős összegű hibát tárt fel számviteli beszámolójában, melynek eredményeképpen a 2015. év eredménye csökkenne. A Tao. tv. 8. § (8) bekezdése szerint az (1) bekezdés p) pontjának az önellenőrzésre vonatkozó rendelkezését az adózónak nem kell alkalmaznia, ha a nem jelentős összegű hibát a feltárás napját magában foglaló adóévről szóló adóbevallásában veszi figyelembe, feltéve, hogy a nem jelentős összegű hibával érintett adóévi adóalapja meghaladja a nem jelentős összegű hiba összegét.
A társaság 2015. évi társasági adó alapját a jövedelem (nyereség) minimum szabályainak alkalmazásával állapította meg. A Tao. tv. adóalap módosító tételeinek alkalmazásával megállapított társasági adó alapja negatív volt 2015-ben. A jövedelem-(nyereség) minimum alapján megállapított 2015.évi adóalapja magasabb, mint a nem jelentős összegű hiba összege.
A kérdésem, hogy társaságunknak szükséges-e önellenőrzést végeznie, ha Tao. tv. adóalap módosító tételeinek alkalmazásával megállapított társasági adó alapja negatív volt, de jövedelem-(nyereség) minimum alapján megállapított adóalapja több, mint a nem jelentős összegű hiba összege?