Tisztelt Látogatónk! A válasz csak előfizetőink számára érhető el!

Ha rendelkezik érvényes előfizetéssel, kérjük lépjen be felhasználói nevével és jelszavával, ellenkező esetben tájékozódjon kedvező előfizetési lehetőségeinkről!

0 hozzászólások

Filmgyártó cég bérmunkában készít el egy filmet. A munka várhatóan „X” év októberében kezdődik, és következő („X+1”) év áprilisában végződik. Mérleg készítés időpontja április 15. A harmadik országbeli megrendelő előleget fizet számlák szerint 3 alkalommal. Az elszámolás a film elkészültekor esedékes.

„X” évben lekönyvelem a beérkező költség számlákat (T5,8/ K1,2,3,4) majd év végén, mivel a filmgyártási szolgáltatás az X. évben részben megtörténik, de az ellenérték elszámolására a szerződés szerint az X + 1. évben kerül sor, az X. év végén szereplő ki nem számlázott szolgáltatás értékét befejezetlen termelésként aktiválom. (T2-K58)

Helyesen teszem-e, ha a felmerült költségeket és ráfordításokat – különösen az anyag költséget és az alvállalkozói, illetve tovább számlázott szolgáltatásokat, – időben elhatárolom (T39-K51-52)?
Igaz, hogy így a társasági adót meg kell fizetnem (a STKÁV után), de az iparűzési adó szempontjából „megmaradnak” a költségeim, melyeket az X+1 évben érvényesíthetek az iparűzési adó kiszámításánál.
Ha nem megfelelő módszer a költségek időbeli elhatárolása, akkor milyen eljárás fogadható el a fenti esetben, illetve hogyan nem vész el az X évi anyag és alvállalkozói költség az IPA szempontjából?