Tisztelt Látogatónk! A válasz csak előfizetőink számára érhető el!

Ha rendelkezik érvényes előfizetéssel, kérjük lépjen be felhasználói nevével és jelszavával, ellenkező esetben tájékozódjon kedvező előfizetési lehetőségeinkről!

A kft. nemzetközi teherfuvarozások közvetítését végzi, szárazföldi és légi szállítmányozást is közvetít. Ezen kívül a vámkezelést, a házhoz szállítást és egyéb formanyomtatványok kitöltését is végzi a megrendelő részére. (Székhelye szerint a Ferihegyi Reptéren található.) A megrendelők lehetnek magyar vállalkozások, Unión belüli és Unión kívüli cégek is.
Hogyan számlázza tovább a kft. az ügyletet az alábbi esetekben:
1. A kft. a Malévtól légi szállításról kapott áfa-mentes számlát. Ő maga rászámol közvetítői díjat, fuvarozást. Mindenre számolja rá az áfát a kimenő számlán, vagy a Malév számláját tovább számlázza változatlan formában, és csak a saját tevékenységét számlázza áfásan? Ebben az esetben a megrendelő magyar cég.
2. Ugyanaz az eset, mint az előző, csak a megrendelő uniós országbeli. Jól gondoljuk-e, hogy az áfát nem kell rátenni, csak a megrendelő uniós adószámát kell elkérni? Helyes-e, ha számlára azt írjuk, hogy áfa-hatályon kívüli? Mi a teendő abban az esetben, ha megrendelő természetes személy Közösségen belül?
3. Mi az oka annak, hogy a közúti teherszállításnál az alvállalkozóktól kapott számla egyszer áfás, máskor áfa-mentes? Ha ez nemzetközi fuvarozás, akkor nem mindig egyformán mentesnek kellene lennie?