Tisztelt Látogatónk! A válasz csak előfizetőink számára érhető el!

Ha rendelkezik érvényes előfizetéssel, kérjük lépjen be felhasználói nevével és jelszavával, ellenkező esetben tájékozódjon kedvező előfizetési lehetőségeinkről!

1. sz. probléma

A felszámolás jogerősen elkezdődött 2003. 03. 10-én. A felszámoló nyitómérleget a mai napig nem készített.
Amennyiben most készít nyitómérleget a felszámoló, a 2003-as vagy a 2004-es számviteli törvény alapján fogja elkészíteni?

2. sz. probléma
A felszámolás alá került társaságnak a felszámolást megelőzően (2002. 02. 14.) volt egy adásvételi szerződése ingatlanra, fizetési kötelezettségét akkor nem teljesítette, s emiatt a felszámolás megkezdésekor széljegyen volt az adásvételi szerződés. Az eladó még az eredeti szerződésben nemfizetés esetére jelzálogot alapított (a vevő közreműködésével) egy külső ingatlanra, tulajdonjog-fenntartással a vételár kifizetéséig.
Az eladó hitelezőként nem jelentkezett be.
Időközben (2004-ben) az eladó a biztosítékként szolgáló ingatlant értékesítette, kiadta a felszámolás megkezdése után a tulajdonjog bejegyzéshez szükséges nyilatkozatát, és a földhivatal visszamenőlegesen (az adásvételi szerződés napjától) bejegyezte a GT- fa- tulajdonjogát 2002. 02. 14-étől.

A most készülő nyitómérlegben az ingatlant
a) mint a felszámolás kezdetekor a -fa- alatti cég vagyonaként kell nyilvántartásba venni, holott akkor nem volt a tulajdonában;
b) a felszámolás folyamán (2004-ben) szerzett vagyonnak minősül, bár 2002-re visszamenőlegesen lett a tulajdonjog bejegyezve;
c) kell-e önellenőrzést végezni, s mikori időszakokra;
d) vagy hova kell könyvelni?