Tisztelt Látogatónk! A válasz csak előfizetőink számára érhető el!

Ha rendelkezik érvényes előfizetéssel, kérjük lépjen be felhasználói nevével és jelszavával, ellenkező esetben tájékozódjon kedvező előfizetési lehetőségeinkről!

A segítségét kérnénk az országonkénti jelentéssel (CBCR) összefüggő hazai kötelezettségek tekintetében.
Az alábbi esettel találkoztunk egy vállalatcsoport tekintetében.

Adott a csoport végső anyavállalata, legyen ez az „A” vállalat.
A „B” vállalat, az „A” vállalat alatt található leány, sok leányvállalattal. A két cég közötti kapcsolat a következő struktúrájú:
„B” vállalat tőzsdén jegyzett cég. „B” vállalat részvényeinek kevesebb, mint 5%-a van közvetlenül vagy közvetve az „A” vállalat birtokában, de különféle megállapodások (együttszavazás, korlátozott részvényesi jogok átengedése) következtében végső soron ‘A” vállalat a „B” szavazati jogainak kb. 30%-ával rendelkezik. Lehet, hogy más megállapodások is vannak még a háttérben (vagy akár lehet, hogy a részvények egy része nem szavazó részvény), de a „B” vállalat éves jelentése szerint az „A” vállalat úgynevezett „actual controller”-e a „B” vállalatnak (ezt a közvetlen irányítást eredményező befolyásként értelmezzük).
A csoporton belül a CBCR jelentést a „B” vállalat teszi meg.

Két kérdésünk van:
1. A „B” vállalat mindenféleképpen a csoport tagjának tekinthető -e? Azaz nem fordulhat elő az az extrém helyzet, hogy az alacsony (3% körüli) tulajdoni rész miatt a „B” vállalat nem tekinthető a csoport tagjának, és ezért az általa készített CBCR riport nem tekinthető a csoport CBCR riportjának?
2. A „B” vállalat konszolidált bevétele 100%-ban veendő figyelembe a teljes („A”) vállalatcsoport CBCR riportolási küszöbértékének (750M EUR) meghatározása során, vagy pedig csak valamekkora százaléka (tulajdoni arány, szavazati arány vagy más százaléka)?