Tisztelt Látogatónk! A válasz csak előfizetőink számára érhető el!

Ha rendelkezik érvényes előfizetéssel, kérjük lépjen be felhasználói nevével és jelszavával, ellenkező esetben tájékozódjon kedvező előfizetési lehetőségeinkről!

Ügyfelem, egy betéti társaság most jelentkezik be az evá-ba, idén decemberben. Még 2004-ben osztalékelőleget szeretnének kivenni október 31-i évközi mérleg alapján a 20%-os adó mértékéig (saját tőke 30%-a), az előleg felvételéhez kapcsolodó adót megfizetik. Bejelentkeznek az eva hatálya alá, bevételi nyilvántartást választva.
Kérdés: a kifizetett (2005. májusában jóváhagyott) osztalékelőleg az osztalék utáni adót kiváltó adó alapjába már nem számít bele?
Másik kérdésem: A 2005 májusában osztalék utáni adót kiváltó adó bevallásával a társaság pénzeszközeivel a tulajdonosok további adófizetési kötelezettség nélkül szabadon rendelkezhetnek. Szja bevallásukban jövedelemnek be kell-e majd állítani, illetve a kültag minimálbére után jogosult lesz-e az szja-ban adójóváirásra 2005-ben, ha az osztalék utáni adót kiváltó adó alapjának ráeső része magasabb, mint az adójóváírás jogosultsági határa?