Tisztelt Látogatónk! A válasz csak előfizetőink számára érhető el!

Ha rendelkezik érvényes előfizetéssel, kérjük lépjen be felhasználói nevével és jelszavával, ellenkező esetben tájékozódjon kedvező előfizetési lehetőségeinkről!

Tisztelt Szakértő!

Az alábbi kérdésekben kérem az állásfoglalásukat:

Egy pénzforgalmi áfaelszámolást választó/alkalmazó adózó 2019. december 12-én meghaladta a 125 000 000,- Ft értékhatárt.

Az Áfa törvény vonatkozó rendelkezései:

196/F. § (1) bekezdés b) pontja: „A pénzforgalmi elszámolás megszűnik a pénzforgalmi elszámolás választására jogosító értékhatár meghaladásának napját követő nappal, ha a tárgy naptári évben a tényadatok alapján a 196/C. § (1) bekezdés b) pontjában említett feltétel nem teljesül.”

196/F. § (2) bekezdés: „Ha a pénzforgalmi elszámolás az (1) bekezdés b) pontja szerint szűnik meg, az adóalany a pénzforgalmi elszámolást nem alkalmazhatja az olyan termékértékesítése, szolgáltatásnyújtása esetében sem, amelynek ellenértékével meghaladja a pénzforgalmi elszámolás választására jogosító felső értékhatárt.”

Mi a helyes eljárás azon kiegyenlítetlen vagy 2019. december 12-ét követően kiegyenlített kimenő számlák esetében, amelyek teljesítési dátuma korábbi időszakra vonatkozik és a „pénzforgalmi elszámolás” kifejezés szerepel rajtuk?

  1. Amennyiben az értékhatár túllépése napján (2019. december 12.) több kimenő számlát is kiegyenlítenek, a kiegyenlítés sorrendje szerint a 125 000 000,- Ft-os értékhatárig még a pénzforgalmi elszámolást, az értékhatár meghaladásával pedig már az általános szabályokat alkalmazzuk?
  2. Az értékhatár túllépése napját követően kiegyenlített számlákra a pénzforgalmi elszámolás már nem alkalmazható, azaz ezeket a kimenő számlákat – az általános szabályok szerint – a teljesítés napját magába foglaló bevallásban kell figyelembe venni? Pl. egy 2019. szeptemberi teljesítésű, 2019. december 12-t követően kiegyenlített számlát 2019. szeptember hónapban kell bevallani, azaz amennyiben szükséges önrevízióval kell rendezni?
  3. Az áfatörvény 169. § h) pontja alapján a számlán fel kell tüntetni a „pénzforgalmi elszámolás” kifejezést. Mi a teendő azokkal a számlákkal, amelyeken a pénzforgalmi elszámolás kifejezés szerepel, de azokra az értékhatár túllépése miatt már nem alkalmazható a pénzforgalmi elszámolás? Azokat helyesbíteni szükséges?

Válaszukat előre is köszönöm!

Budapest, 2020. január 12.

Üdvözlettel:

Tamás Judit