Tisztelt Látogatónk! A válasz csak előfizetőink számára érhető el!

Ha rendelkezik érvényes előfizetéssel, kérjük lépjen be felhasználói nevével és jelszavával, ellenkező esetben tájékozódjon kedvező előfizetési lehetőségeinkről!

A kft. az áfa-körbe az általános szabályok szerint jelentkezett be. Fő tevékenysége használt személygépkocsi értékesítés, amelyre a különbözet szerinti adózást választotta.
A személygépkocsik értékesítését elősegítendő, magánszemélyek részére a banki hitelügyintézésben besegít a következőek szerint: a pénzintézettel szerződést kötött, hogy a hiteligényeket a pénzintézet felé továbbítja a szükséges adminisztrációk elvégzésével. Az áfa szempontjából ez a tevékenység hogyan minősítendő?
A bejelentett tevékenységek között van „máshová nem sorolt termék ügynöki nagykereskedelme” és „vegyes termékkörű ügynöki nagykereskedelem”. Ezek valamelyikeként számlázható az elvégzett közvetítés jutaléka vagy esetleg bővíteni szükséges a kft. tevékenységi körét? Az egyéb kiegészítő pénzügyi szolgáltatás tárgyi mentes az áfában. Ha ezzel kell bővíteni a bejelentett tevékenységeket, választható-e az általános szabály érvényesítése?)

A fenti kérdéshez kapcsolódik a következő is: kisebb vállalkozás a fent körbeírt kft-t bízza meg a saját ügyfeleinek banki „közvetítésével”, hitelügyintézéssel. Szerződést kötnek; a banktól kft-nk kapja a jutalékot, de ez nem kizárólag az ő bevétele lesz, mivel el kell számolnia a megbízójával. Hogyan lehet ezt leszámlázni?