Tisztelt Látogatónk! A válasz csak előfizetőink számára érhető el!

Ha rendelkezik érvényes előfizetéssel, kérjük lépjen be felhasználói nevével és jelszavával, ellenkező esetben tájékozódjon kedvező előfizetési lehetőségeinkről!

Egy rendezvény szervezéssel foglalkozó vállalkozás nemzetközi sport rendezvény bonyolítását vállalta. A rendezvényre történő jelentkezés erre a célra kialakított internet felületen történik. A versenyzők nevezési díj megfizetésével tudnak részt venni a versenyen, de ezen túl választhat különböző szolgáltatási csomagokból – szállás több féle kategóriában, repülőtéri transzfer, egyéb szórakoztató programok -, mely igénybe vétele nem feltétele a versenyen való részvételnek. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy van aki pl. 5* szállodát választ, és kér repülőtéri transzfert, de van aki nem kér semmilyen szolgáltatást. A szállás, transzfer szolgáltatások teljesítésére a vállalkozás alvállalkozókat vesz igénybe. A nevezési díjat, traszfert és egyéb szórakoztató programokat (kirándulások)  27%-os áfával növelten számlázzák.

Kérdésünk arra vonatkozik, hogy a versenyző/résztvevő által kiválasztott a szállás szolgáltatást számlázhatja-e 18%-os áfa kulccsal a rendezvény szervező. Megítélésünk szerint a szállás szolgáltatás önálló csomagként jelenik meg, hiszen nem kötelező a versenyen részt vevők részére az igénybe vétel, illetve a versenyzőkön kívül pl. kísérő is igénybe veheti ezt a szállás szolgáltatás mint önálló „termék”.  

Abban az esetben ha a résztvevőknek kötelező lenne a szállás csomagból választani, akkor ez a szolgáltatás nem önálló szolgáltatásnak minősülne, és kapcsolódó szolgáltatásként 27% áfával kellene számlázni. Jól gondoljuk?

Köszönöm válaszát.