Tisztelt Látogatónk! A válasz csak előfizetőink számára érhető el!

Ha rendelkezik érvényes előfizetéssel, kérjük lépjen be felhasználói nevével és jelszavával, ellenkező esetben tájékozódjon kedvező előfizetési lehetőségeinkről!

Saját üzemanyagkutat üzemeltet társaságunk, elsősorban továbbértékesítési céllal történik az üzemanyagbeszerzés (T 26 K 454, T 466 K454) és így az áfa itt levonásra is került, mivel még a továbbértékesítési célú beszerzésnél nem tudhatjuk, hogy mennyi kerül saját célra felhasználásra.

Mivel van más tevékenysége is a cégnek, ezért a tehergépkocsik és a céges személygépkocsik is itt vételeznek üzemanyagot. Az üzemanyagkútnál pénztárgépen keresztül történik a kivét, üzemanyagkártyás értékesítési bizonylat kerül a saját cég nevére kiállításra és ez bekönyvelésre is került (T 311 – K 91, T 311 – K 467, készlet T 812 K 26) áfabevallásba is bekerül fizetendő oldalon, majd a költség része is bekönyvelésre kerül , tehergépkocsi dízel üzemanyag esetén az áfa levonásra kerül (T 5 K 454, T 466 K 454) áfabevallásba bekerül levonható oldalon, céges személygépkocsi esetén az áfa nem kerül levonásra (T 51 K 454), így kerül megfizetésre az áfa a le nem vonható részre is a bevallásban.

Ez a megoldás (mivel zárt rendszerekben dolgozunk) Önök szerint megfelelő e ? További kérdés, hogy ez esetben , a saját felhasználás árbevételnek minősül vagy visszakönyvelendő elábé-val szemben ? (T 91 K 812) illetve ha vissza kell könyvelni az árbevételre jutó áfa ez esetben nem visszakönyvelendő ? Továbbá mivel saját célú felhasználás elegendő belső bizonylatoként az üzemanyagkártyás értékesítési bizonylat ?