Tisztelt Látogatónk! A válasz csak előfizetőink számára érhető el!

Ha rendelkezik érvényes előfizetéssel, kérjük lépjen be felhasználói nevével és jelszavával, ellenkező esetben tájékozódjon kedvező előfizetési lehetőségeinkről!

Tisztelt Hölgyem/Uram!

Saját üzletrész részbeni bevonásához, részbeni értékesítéshez kapcsolódik a kérdésem.

A Kft-t két tulajdonos alapította 1,5-1,5 azaz összesen 3 millió HUF jegyzett tőkével. Az egyik tulajdonos eladta az üzletrészét a Kft-nek 200 millió HUF-ért. Így jelenleg 50%-ban tulajdonos az eredeti alapító és 50%-ban tulajdonos a Kft. A saját üzletrésznek a fele értékesítésre kerülne, a fele pedig bevonásra. Így 2 magánszemély megvenné a Kft 0,75 millió névértékű üzletrészét 100 millió forintért, azaz fejenként 0,375 millió névértékű üzletrészt 50 millió forintért. Ebben az esetben a két új tag részesedése 12,5%-12,5% lenne. Így a tulajdonosi szerkezet a következő lesz: 50%-ban az eredeti alapító, 12,5%-ban az 1. új tag, 12,5%-ban a 2. új tag, 25%-ban a Kft lesz a tulajdonos.

Hogyan változik a részesedések aránya, ha ezek után bevonjuk a maradék 0,75 millió névértékű üzletrészt? (saját üzletrész bevonás miatt az Eredménytartalékból egyből tőkét emel a Kft) Kié lesz a bevont saját üzletrészhez kapcsolódó 25%-os részesedést megtestesítő 0,75 millió névértékű üzletrész? Megváltozik a magánszemélyek részesedése? A magánszemélyeknél lévő 50%- 12,5%- 12,5%-ból a saját üzletrész bevonása utána 66,66%  – 16,67%  – 16,67% -ra változnak a tulajdoni arányok? Ha ez így történik, akkor a tulajdonosi arányok növekedése miatt jelentkezik-e bármilyen adófizetési kötelezettség a tulajdonosok számára, vagy csak később, esetleg egy értékesítésnél, amikor valóban realizálódik a jövedelemszerzés?

Mennyiben van jelentősége a sorrendiségnek? Azaz a fenti leírt esetben először történne az üzletrész szerzés, majd a saját üzletrész bevonása. Mennyiben van jelentősége annak, ha ezek egy időben történnek, azaz egyszerre történne a saját üzletrész felének a bevonása a másik felének az értékesítése?

Megtisztelő válaszát előre is köszönöm,