Tisztelt Látogatónk! A válasz csak előfizetőink számára érhető el!

Ha rendelkezik érvényes előfizetéssel, kérjük lépjen be felhasználói nevével és jelszavával, ellenkező esetben tájékozódjon kedvező előfizetési lehetőségeinkről!

Egy cég  2018.évi társasági adó feltöltéskor (12.20-án) a várható adó 80 %-ig felajánlást tett egy sportszervezet részére.  Tényleges adófizetési kötelezettsége kevesebb lett, így keletkezett egy „túlutalt összeg”.  2019.évben veszteséges volt a társaság.  2020.évben pedig már egy csoportos társasági adóalany tagja. 2021.évben tervek szerint beolvad az egy másik társaságban, aki szintén a csoportos társasági adóalany egy tagja.   Folyószámláján társasági adó túlfizetés van, amit kértem, hogy vezessenek át áfa adónemre.(Még nem kaptam választ) Közben azt olvastam, hogy ezt a „túlutalt összeget” nem lehet átvezetni, visszakérni.  Ennek a társaságnak viszont már nem lesz tao fizetési kötelezettsége. Milyen felelőssége van a társaságnak ebben a kérdésben, ha a NAV átvezeti ezt az összeget, ill. ha nem vezeti át, akkor mi lesz ezzel a folyószámlán jelentkező többlettel?

Egy másik társaság a 2018.évi társasági adó feltöltésekor a várható adó 80 %-ig felajánlást tett egy sportszervezet részére. Tényleges adófizetési kötelezettsége kevesebb lett.  2019.évben szintén felajánlást tett 12.20-án,  a várható adó 80 %-ból levontuk az előző évi  „túlutalt összeget”,  de  a tényleges adófizetési kevesebb lett,  így ebben az évben is keletkezett „túlutalt összeg”.  Ez a társaság is 2020.évtől csoportos társasági adóalany  tagja.  Folyószámláján társasági adónemben túlfizetés van,  itt is ugyanaz a kérdés, mint az előző esetben.