Tisztelt Látogatónk! A válasz csak előfizetőink számára érhető el!

Ha rendelkezik érvényes előfizetéssel, kérjük lépjen be felhasználói nevével és jelszavával, ellenkező esetben tájékozódjon kedvező előfizetési lehetőségeinkről!

2021.07.01.-től a 2019 évi LXXX törvény 107.§. (3b) bekezdése rögzíti, hogy milyen mértékben csökkenthető a szakképzési hozzájárulás bruttó kötelezettsége, ha a szakképzési hozzájárulásra kötelezettet a szociális hozzájárulási adó tekintetében kedvezmény illeti meg. Azonban ugyanezen §. (4.) bekezdése úgy fogalmaz, hogy

” Az e § szerinti adókedvezményt az a szakképzési hozzájárulásra kötelezett érvényesítheti, aki a tanulóval, illetve a képzésben részt vevő személlyel szakképzési munkaszerződést, illetve a hallgatóval hallgatói munkaszerződést, gyakorlatigényes alapképzési szak esetében a felsőoktatási intézménnyel az Nftv. szerinti együttműködési megállapodást kötött. A szakképzésihozzájárulás-fizetésre kötelezett a bruttó kötelezettséget meghaladó adókedvezményt, továbbá az olyan duális képzőhely, aki alanya a szakképzési hozzájárulásnak, de szakképzésihozzájárulás-fizetési kötelezettség a 105. § (2) bekezdése vagy más törvény rendelkezése alapján nem terheli, az e § szerinti adókedvezményt adó-visszaigénylés keretében érvényesítheti.”

Véleményük szerint – a törvény jelenlegi szövegezése mellett- igénybe vehető-e a (3b) bekezdés szerinti szakképzési hozzájárulás kedvezmény akkor, ha nem szakképzési munkaszerződéses vagy hallgatói munkaszerződéses jogviszonyban stb, hanem “normál” munkaviszonyban, munkaszerződéssel foglalkoztat valakit a munkáltató? (és ezen munkaviszonyban foglalkoztatott után szochó kedvezményt vehet igénybe. Pl. munkaerőpiacra lépők utáni szochó kedvezményt)