Tisztelt Látogatónk! A válasz csak előfizetőink számára érhető el!

Ha rendelkezik érvényes előfizetéssel, kérjük lépjen be felhasználói nevével és jelszavával, ellenkező esetben tájékozódjon kedvező előfizetési lehetőségeinkről!

Magyarországon gépek installálását fogja végezni egy évig egy Csehországban nyilvántartott áfa-adóalany. A megrendelők magyarok, a tényleges szolgáltatásnyújtók magyarok, a közvetítő szerepét tölti be a cseh partner. Szükséges-e ehhez a tevékenységhez áfa azonosító szám? Felhívtuk az APEH-ot, ahol azt a tájékoztatást adták, hogy mivel a tényleges szolgáltatásnyújtás itt történik Magyarországon, és mivel magyarnak számláz a cseh, ezért kérni kell számot. Az áfa törvény 13. § 9. pont szerint az installálás valóban telephelyet keletkeztet, de a tényleges szolgáltatásnyújtó magyar és nem cseh. Ennek ellenére úgy kell kezelni, mintha a cseh nyújtaná és ezért kell telephelyként kezelni? Akkor viszont véleményünk szerint a Tao tv. szerinti telephely fogalmába is beletartozik, és még az iparűzési adó alanya is lesz?
Elképzelhető fentiek alapján, hogy ha a cseh partner csak közvetített szolgáltatást számláz tovább két partner között, akkor is már legalább három adónak alanya lesz Magyarországon?