Tisztelt Látogatónk! A válasz csak előfizetőink számára érhető el!

Ha rendelkezik érvényes előfizetéssel, kérjük lépjen be felhasználói nevével és jelszavával, ellenkező esetben tájékozódjon kedvező előfizetési lehetőségeinkről!

Tisztelt Hölgyem/Uram

Egy Kft, mely szerviz tevékenységet végez (háztartási gépek szervizelése) számlázó program keretében a felvett munka elvégzése után, a fizetőnek „Számla – Munkalap„ megnevezéssel bizonylatot ad. A számlázó a NAV felé összekötésre és bejelentésre került már korábban. Ha cég kér számlát szervizelés esetén, az megírásra kerül, mely adatot szolgáltat a NAV felé, feltüntetésre kerül a számlán a szolgáltatást igénybe vevő adószáma. Ebben az esetben a pénztárgépbe a készpénzes kifizetés nem került beütésre.

Viszont mi a helyzet, ha magánszemély a szolgáltatás vásárlója, s ezt a bizonylatot így magánszemély kapja meg? Ez számára nem számlaként, hanem munkalapként szolgál, esetleges reklamáció esetén. Miután magánszemélyről van szó, így a NAV adatszolgáltatás a számlázón nem megy át a hatósághoz.

Kérdések:

  • ebben az esetben sem (tehát magánszemély esetén) szabad a pénztárgépbe beütni a kifizetett tételt?
  • ha ekkor sem lehet beütni ezen tételeket, akkor tulajdonképpen nincs szükség a pénztárgépre, mert soha nem lesz használva, nem lesz „beütendő” tétel?
  • jól értelmezzük, hogy ekkor PTGSZLAH nyomtatványon adatot kell szolgáltatni a pénztárgépbe be nem ütött tételekről, a magánszemélyvásárlása estén. A céges készpénzes szolgáltatás vásárlásról is kell adatszolgáltatást teljesíteni következő hónap 15-ig a PTGSZLAH nyomtatványon? A kérdés azért merül fel, mert a számlaadat a céges vásárlásról a kiadott számla alapján, a számlázó program keretében adatszolgáltatást is jelent egyben a NAV felé, és ha a PTGSZLAH nyomtatványon is lejelentésre kerül, az dupla adatszolgáltatásnak jelent.

Válaszukat előre is köszönjük