Számlahelyesbítés esetén a levonásba helyezhető áfa meghatározása


Tisztelt Látogatónk! A válasz csak előfizetőink számára érhető el!

Ha rendelkezik érvényes előfizetéssel, kérjük lépjen be felhasználói nevével és jelszavával, ellenkező esetben tájékozódjon kedvező előfizetési lehetőségeinkről!

Tisztelt Cserteg Rita!

A december 2-án megválaszolt kérdés eseti számlázásra vonatkozik, további két megállapodásnál kérném állásfoglalását:
1. A beszállító partner folyamatos elszámolásban számláz a megrendelőnek, abban állapodtak meg, hogy havonta elszámolnak egymással az adott havi teljesítményről. A 08. hónapra vonatkozó számlát 09.01-én 30 napos fizetés határidővel állította ki a beszállító ( teljesítés dátum és fizetési határidő 09.30 ). A minőségi kifogás 10.03-án érkezett, melyet a beszállító elfogadott. A minőségi kifogás miatti számlát helyettesítő okirat kiállításának dátuma 10.03, fizetési határidő 11.03 és teljesítés dátum 10.30-a ( számviteli időszak utolsó napja +60 nap ). Kérdésem, hogy ez esetben az árfolyam megállapításánál a klasszikus szabály szerinti számla keltét – számlát helyettesítő okirat keltét – azaz 10.03-i árfolyamot kell alkalmazni, vagy az eredeti számla kelte szerinti 09.01-i árfolyamot ?
2. A beszállító partner keretszerződést kötött a megrendelővel, egyedi megrendelések alapján szállítja be a megrendelt árut és minden beszállítást egyedileg számláz is. A megállapodásában kitértek a minőségi kifogás miatti be nem fogadott termékekre is oly módon, hogy havonta egy alkalommal a havi utolsó beszállítást követően jelzi a megrendelő az összes tárgyhónapi hibás teljesítést. Jogszerű-e ez a megállapodás ? Amennyiben igen, akkor mi a helyes számlázási gyakorlat ? 08. hóban pl 8 alkalommal készült számla a megrendelő részére. 09.01-én jelzik a beszállító felé, hogy tárgyhónapban összesen hány darab terméket kifogásolnak, melyet vissza is szállítanak. Ezt a beszállító 09.05-én megkapja, átnézi és a kifogást jóváhagyja. Megállapodás értelmében havonta egyszer számolnak el a jóváírással egymással. Ebben az esetben is számlát helyettesítő okirat kiállítása lenne a helyes? Milyen módon ? Megfelelő eljárás, ha a beszállító 09.05-én az adott napi árfolyammal, 10.05-i teljesítés dátummal és fizetési határidővel (megállapodás szerint 30 nap a fizetési határidő) egy mínuszos számlát kiállít valamennyi 08. hóra vonatkozó kifogásolt termékről?

Tisztelt Látogatónk! A válasz csak előfizetőink számára érhető el!

Ha rendelkezik érvényes előfizetéssel, kérjük lépjen be felhasználói nevével és jelszavával, ellenkező esetben tájékozódjon kedvező előfizetési lehetőségeinkről!

Tisztelt Szerkesztőség!

Egy műanyag alapanyag gyártással foglalkozó cég könyvvezetése euroban történik.
A belföldi vevőnek történő értékesítés esetén a számlázás euroban történik.

Kérdésünk egy termékreklamáció lekezeléséhez kapcsolódik.

A termékértékesítés adatai a következők voltak:

termékértékesítés napja: 08.24. (MNB árfolyam: 309,83)
1000 kg 1,05 egységár (eur) 1050 eur nettó érték
283,50 eur áfa érték (áthárított adó: 87.837,- Ft).
1333,50 eur (bruttó érték, fizetendő)

A vevő a leszállított mennyiségből megreklamált 600 kg-ot, amely reklamációt társaságunk a kivizsgálást követően elfogadott.
A termék visszaszállítása és raktárba történő bevételezése november 16-án megtörtént.

Kérdésünk a számviteli és az áfa törvény szerinti teljesítési időpont meghatározására irányul.
Mi lesz a jóváírást tartalmazó számlánk teljesítési dátuma? Mekkora összegű lesz az áthárított áfa, vagyis melyik napi MNB árfolyamot kell alkalmazni az áfa forintösszegének meghatározásához? Havi bevalló esetén melyik időszaki áfa bevallásban kell szerepeltetni a jóváíró számlát?
jóváírás összege: 600 kg 1,05 egységár (EUR) 630 eur nettó érték
170,10 eur áfa érték
800,10 eur (bruttó érték, visszafizetendő)

Válaszukat előre is köszönjük!