Tisztelt Látogatónk! A válasz csak előfizetőink számára érhető el!

Ha rendelkezik érvényes előfizetéssel, kérjük lépjen be felhasználói nevével és jelszavával, ellenkező esetben tájékozódjon kedvező előfizetési lehetőségeinkről!

2016.01.01-től az alábbiak szerint változott A helyi adókról szóló, 1990. évi C. tv. 40/A. §-a:

„40/A. § (1) A székhely, illetőleg a telephely szerinti önkormányzathoz az adóévre fizetendő adóból, legfeljebb azonban annak összegéig terjedően – a (2) bekezdésben meghatározott módon – levonható az adóalany által …

…b) a ráfordításként, költségként az adóévben elszámolt, a belföldön és külföldön autópályák, autóutak és főutak használatáért fizetendő, megtett úttal arányos díjnak, az autópályák, autóutak és főutak használatáért fizetendő használati díjnak (a továbbiakban együtt: útdíj) a 7,5%-a. „

E változáshoz kapcsolódóan jelent meg egy értelmezés.

Ezen értelmezés szerint 2016-ban, a vállalkozások által fizetendő iparűzési adó csökkenthető az általuk költségként, vagy ráfordításként elszámolt, megfizetett (személygépkocsira érévnyes) autópálya-matrica díj 7,5 %-ával (max. a fizetendő iparűzési adó összege).

Kérdésünk:
1. Helyes a fenti (mellékletben szereplő) értelmezés? Valóban elszámolható, figyelembe vehető a (társaság tulajdonában lévő, adóköteles tevékenységvégzésre használt ) személygépkocsira megvásárolt autópályamatrica 7,5 %-a a HIPA terhére?

2. Amennyiben helyes az értelmezés, akkor – tekintettel arra, hogy társaságunk fő tevékenysége személygépkocsi bérbeadás flottakezelési szolgáltatás keretében – további kérdésünk:
– csökkenthető a társaságunk által megvásárolt, majd a bérbevevő partnereknek „továbbszámlázott” autópálya-matrica díjával is? (vagy kizárólag társaságunk saját célra használt gépjárművekhez megvásárolt autópálya-matrica díjait vehetjük figyelembe a HIPA-számítás során?)

– amennyiben a továbbszámlázott autópálya-matrica díját társaságunk nem veheti figyelembe, akkor partnereink tudják érvényesíteni e HIPA – csökkentő tételt számításuk során (a „tovább”-számlánkon egyértelműen látható az „autópálya-matrica” díjtétel, ami – természetesen – értékben megegyezik az általunk megfizetett díjjal) ?