Tisztelt Látogatónk! A válasz csak előfizetőink számára érhető el!

Ha rendelkezik érvényes előfizetéssel, kérjük lépjen be felhasználói nevével és jelszavával, ellenkező esetben tájékozódjon kedvező előfizetési lehetőségeinkről!

A személyszállítási szolgáltatás teljesítési helye a megtett útvonal .( Áfa tv.40.§) Ez azt jelenti, hogy a szolgáltatónak, amennyiben nem a teljes útszakasz esik belföldre ( BP-Róma, és Róma Bp például) akkor a szolgáltatásnak a belföldre eső része – belföldi indulási hely és a határ közötti útszakasz- az ÁFA tv. 105.§ alapján MENTES az adó alól, míg a határ és a külföldi állomás közötti útszakasz az ÁFA tv. területi hatályán kívül eső szolgáltatás miatt adómentes?

Az ÁFA tv.105.§ alapján a belföldi indulási hely és a határ közötti útszakaszra vonatkozóan tartalmaz adómentesítő szabályt, bár az ÁFA tv. hatálya alá tartozik, adómentes szolgáltatásnak minősül? Ez vonatkozik a belföldi indulással külföldre érkező, és a külföldi indulással belföldre érkező, illetve a belföldön áthaladó ( külföldi indulás- külföldi érkezés) személyszállítási szolgáltatásra is?

Amennyiben az említett Bp-Róma útvonal, illetve Róma- Bp útvonal-on teljesül a személyszállítási szolgáltatás a szolgáltató a SZÁMLÁT:

meg kell bontsa:

-Budapest- államhatár  útszakasz  ( ÁFA tv.105.§ alapján ) adómentes, míg

-Államhatár-RÓMA útszakasz   ( ÁFA tv. területi hatályán kívüli indokkal) adómentes?

Összegezve:

-az ÁFAtv.105.§ alapján mentes az adó alól a személyszállítás, ha  akár az indulási hely vagy akár az érkezési hely, akár mindkettő belföldön van?

-Áfa tv. területi hatályán kívüli ügyletkéntszámlázandó a személyszállítás,

az Államhatár -Külföldi állomás közötti útszakasz  ?

Tisztelettel:

Czigányné Tóth Katalin