Tisztelt Látogatónk! A válasz csak előfizetőink számára érhető el!

Ha rendelkezik érvényes előfizetéssel, kérjük lépjen be felhasználói nevével és jelszavával, ellenkező esetben tájékozódjon kedvező előfizetési lehetőségeinkről!

Egy társaság autóbusz és teherautó légkondicionáló, hűrőberendezés magyarországi forgalmazója és szervize.
– Magyarországi műhelyünkben külföldi magánszemély, cég (rendelkezik Eu-s adószámmal) részére javítást végzünk. A teljesítés helye Magyarországon van. Helyesen járunk-e el, ha az áfa tv. 15. § (4) bek. C. pontja szerint 25%-os áfa-tartalommal számlázzuk ki a javítást?
– Az előző esetben a külföldi cég visszaigényelheti az Apeh Észak Budapesti Igazgatóságánál a javítás áfáját, ha annak összege eléri a 25 eurót?
– Külföldön pl. Németországban elromlott járművet az ottani márkaszervíz megjavítja, nekünk, mint dealernek leszámlázza, mi pedig a magyar adóalanynak továbbszámlázzuk. Ebben az esetben helyesen járunk-e el, ha szintén az áfa tv. 15. § (4) bekezdés C pontja szerint áfa hatályán kívüli szolgáltatásként számlázzuk tovább a magyar adóalanynak, hiszen a teljesítés helye Németországban van. Ehhez kapcsolódik egy kezelési ktg., amit viszont 25%-os áfával számlázunk le a magyar partnernek.
– A külföldi adóalany pl. előbb említett márkaszervíz (német, olasz) a külföldi javítást hol áfásan, hol áfa nélkül számlázza ki. Abban az esetben, ha áfásan számlázza, lehetőségünk van-e a külföldi szolgáltatás áfájának visszaigénylésére? Ha igen, hol és milyen módon?