Tisztelt Látogatónk! A válasz csak előfizetőink számára érhető el!

Ha rendelkezik érvényes előfizetéssel, kérjük lépjen be felhasználói nevével és jelszavával, ellenkező esetben tájékozódjon kedvező előfizetési lehetőségeinkről!

Társaságunk egy hároméves, saját tevékenységi körben végzett kutatás-fejlesztési projektjére vissza nem térítendő támogatást nyert el egy szoftver előállítására. A projekt 2020 szeptemberében indult, 2020-ban csak alkalmazott kutatási költségek merültek fel. Decemberben megkaptuk az első támogatási előleget, pályázati elszámolás minden év augusztusában fog megtörténni. Az előleget év végén a mérlegben kötelezettségként mutattuk ki.

Azt szeretnénk kérdezni, hogy ha úgy döntünk, hogy a kísérleti fejlesztés költségeit nem szeretnénk aktiválni, ebben az esetben kell a hároméves projekt végén a létrejött szellemi terméket közvetlen önköltségen aktiválni, vagy ez számviteli döntés kérdése?

Ha kell aktiválni, akkor a költségeket aktiválásig az immateriális javak között kell gyűjteni, és 3 év után, a projekt végén aktiválni? A halasztott bevételként elszámolt támogatás csak majd a létrejött szellemi termék elszámolt értékcsökkenésének támogatási intenzitással arányos része után oldható fel?

Ha nem kell aktiválni, akkor a fejlesztési költségeket költségként számoljuk el, és az előleg elszámolása után a halasztott bevétel támogatási intenzítással arányos része oldható fel?

Segítségét előre is köszönjük!