Tisztelt Látogatónk! A válasz csak előfizetőink számára érhető el!

Ha rendelkezik érvényes előfizetéssel, kérjük lépjen be felhasználói nevével és jelszavával, ellenkező esetben tájékozódjon kedvező előfizetési lehetőségeinkről!

Ügyfelünk egyéni vállalkozóként egy német műanyagipari alapanyaggyártó cég részére szolgáltat, aki a magyar piacra évek óta értékesít granulátumot. Vállalkozói igazolványában megjelölt főtevékenység: 741401 Feladat és termékmenedzselés, egyéb tevékenységei körök: 748701 Közvetítési, ügynöki szolgáltatás, 741301 Piac- és közvélemény-kutatás.
Tevékenysége során
I. felkutatja, felkeresi és felveszi a kapcsolatot azokkal a magyar vagy más EU tagállambeli cégekkel, ahol az alapanyagot felhasználhatják,
II. megismerteti a német céget, bemutatja az adott alapanyagot, az anyagból készült, készíthető mintadarabokat, ismerteti az anyag egyes tulajdonságait, egyeztetik a műszaki paramétereket,
III. amennyiben sor kerül arra, hogy a felhasználó cég alapanyagot vásárol a német gyártótól – a konkrét értékesítési műveletben ügyfelünk nem vesz részt – a műanyagöntéshez szükséges szerszámok, öntési eljárások kidolgozása során szakértőként támogatást nyújt, a próbagyártás termékeinek ellenőrzésével, minősítésével segíti az alapanyag szakszerű felhasználását,
IV. folyamatos adatgyűjtést végez a megrendelő részére a piac árairól, a felhasznált mennyiségekről, konkurens gyártók termékeiről, azok piaci pozícióiról,
V. mindezen szolgáltatások során végzett munkájáért az alapanyagot gyártó német cégnek számláz, hiszen akkor tud eladni, ha ismerik az anyagot és műszakilag is képesek feldolgozni.
Kérdésem:
A számlázáskor a szolgáltatás teljesítésének helyét az Áfa-törvény 15. § (5) bekezdés c) pontja szerinti reklám és propaganda szolgáltatása – az I-II. pontokban leírtak miatt -, illetve a törvény ugyanezen bekezdésének d) pontja szerinti tanácsadási, mérnöki, továbbá más hasonló szolgáltatásoknál alkalmazandó kategóriába – a III. pontban említettek miatt – besorolható-e? A IV. pontban leírt tevékenység a törvény jelzett bekezdése e) pontjába sorolható-e?
A szolgáltatások a valóságban egy folyamatként jelentkeznek, a számlázásban sem különülnek el, több ismérve fellelhető a hivatkozott jogszabályhely szerinti szolgáltatásoknak, amiknek teljesítési helyét a k) pont szerint még az abban való közreműködés, illetve közvetítése esetén is a megrendelő illetősége határozza meg. A német cég a szolgáltatást saját nevében rendeli meg, székhelye értelemszerűen eltérő országban van a magyarországi egyéni vállalkozóétól.
Egyéb információk:
– Korábban előadásokon akár APEH munkatársaktól, akár egyéb előadóktól kategorikusan „áfa-köteles, 25%-os kulcsú” tájékoztatást kaptunk. Ennek megfelelően készültek a számlák, hogy ne keletkezzen adóhiány.(Feladat és termékmenedzselés)
– A német partner által felkért adótanácsadó cég véleménye szerint az EU csatlakozás előtt és után is adómentesen kellett volna számlázni, ezt csak a fent hivatkozott 15. §-ba sorolandónak tudom elképzelni, feltételezve a német és a magyar törvények összhangját.
– Továbbá, a gyártó franciaországi üzletei ugyanilyen konstrukcióban bonyolódnak, mely során forgalmi adó nélkül kerül kiállításra a számla. Fentiek alapján az EU a tevékenység helyét a szolgáltatóétól eltérő országnak minősíti.