Tisztelt Látogatónk! A válasz csak előfizetőink számára érhető el!

Ha rendelkezik érvényes előfizetéssel, kérjük lépjen be felhasználói nevével és jelszavával, ellenkező esetben tájékozódjon kedvező előfizetési lehetőségeinkről!

Tisztelt Cím!
Egy vadásztársaság volt vezető tisztségviselője a tagoktól átvett tagdíjat nem minden esetben fizette be a szervezet pénztárába, mely a könyvelés adataiból és a tagoktól megkapott készpénz-fizetési nyugtákból egyértelműen megállapítható.
Jogi szakmai vélemény szerint egy esetleges NAV ellenőrzés az eltulajdonított tagdíjat a magánszemély részére kifizetett jövedelemnek minősíthet és a szervezetnél adóhiányt, illetve az ART-ban meghatározott adóbírságot, késedelmi kamatot állapíthat meg.
A jogi szakmai véleménnyel nem értek egyet. Az egyesület jelenlegi vezetése a rendelkezésre álló jogi lehetőségeket kihasználva (büntető jogi, polgárjogi) az eltulajdonított tagdíjhoz hozzá akar jutni, így az eltulajdonított tagdíjat nem lehet figyelembe venni végleges jövedelemként. Álláspontom szerint a szervezetet, mint kifizetőt a volt vezetője által jogellenesen eltulajdonított tagdíj miatt, ha annak visszaszerzése érdekében minden jogszerű intézkedést megtettek, adófizetési kötelezettség nem terheli.
Előre is köszönöm állásfoglalásukat.