Tisztelt Látogatónk! A válasz csak előfizetőink számára érhető el!

Ha rendelkezik érvényes előfizetéssel, kérjük lépjen be felhasználói nevével és jelszavával, ellenkező esetben tájékozódjon kedvező előfizetési lehetőségeinkről!

Könyvelő irodánk ingatlanforgalmazással és hasznosítással foglakozó társaságnak is végez könyvviteli szolgáltatást. A társaság 2004. januárjában csatlakozott egy társasházi építkezéshez. A lakásokat a későbbiekben bérbe kívánja adni, a bérbeadásra az áfás fizetési módot választotta.
A lakásokra eső telek vételárát kifizette, a építtető számláján is telek vételára szerepelt. A lakások vételárát részletekben kell kifizetni. A részszámlákon gazdasági műveletként „szerződés szerinti közvetített szolgáltatás” megnevezés található.
Jól értelmezzük-e az Áfa törvényt, mivel lakás első értékesítéséről van szó, ebben az esetben a részszámlák áfa-tartalmát a kifizetés időpontjában levonásba helyezzük, és amikor a használatbavételi engedély megvan, akkor fizetjük be az áfát, mert gyakorlatilag önmagunknak értékesítjük az ingatlanokat? Esetleg le sem vonhatjuk az áfát?
Számviteli elszámolás szempontjából az a meglátásunk, hogy a közvetített szolgáltatást a számlák alapján az Áruk számlaosztályban tartjuk nyilván és a használatbavételi engedély alapján vezetjük át a Tárgyi eszközök közé. Jól gondoljuk-e? Kérjük segítségüket annak érdekében, hogy a leírt gazdasági műveletet helyesen számoljuk el, és a nyilvántartásunk a számviteli törvényben foglaltaknak megfeleljen.